Реформаторският блок се провали на парламентарните избори, защото не успя да влезе в определени теми, които другите партии използваха, свързани със страховете на хората. Тази теза изказа бившият образователен министър и член на ДБГ Даниел Вълчев в ефира на бТВ днес. 

Според него не е било и "много енергизиращо" за хората да чуят като най-голяма амбиция на РБ да влезе в парламента, за да бъде патерица на Борисов.

Вълчев коментира и оставките на ръководството и лидерката на ДБГ Меглена Кунева днес, като отбеляза, че "въпросът с оставките не е има ли смисъл, няма ли смисъл, а е принципен". Той отбеляза, че всеки от двамата й временни наследници - Димитър Делчев и Антони Тренчев, които ще водят партията до избиране на нов лидер - е способен да се бори за този пост.

"Всеки един от тях заслужава да бъде похвален за това, което свършиха в парламента и по време на кампанията. Момчетата са с определени морални устои."

Според Вълчев в момента се прекалява с разговорите за обединение вдясно, което според него не може да стане просто така след провала на вота.

"Стана традиция като някой не се представи добре на избори, да започне да развява знамето на обединението. За мен това, което е правилно да се направи - нека спокойно се направи един анализ."

Той отбеляза, че ако съставните части на едно бъдещо обединение не бъдат в добро състояние, то ще сподели съдбата на тези преди него.

"И сто лодки да събереш, кораб не става"