Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерката на ДБГ Меглена Кунева и цялото ръководство на "Движение България на гражданите" подадоха оставки.

Причината - слабият резултат на десницата на парламентарните избори. Това обяви самата Кунева, която представи двамата души, които поемат партията до провеждането на конгрес - бившите депутати Димитър Делчев и Антони Тренчев. След което, за да покаже как предава реално ръководството, остави двамата да представят анализа на изборния резултат и да отговарят на въпроси на медиите.

Само преди седмица зам.-председателят на партията и шеф на изборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски обяви, че оставщи ще има само от ръководството на коалицията, но не и в ДБГ - първо, защото партията се е явила в коалиционен формат, а не сама и второ - защото Кунева се отказа да е кандидат за депутат и на практика не била участвала в изборите.

Какво наложи промяната на решението само за седмица засега не е ясно.

"Смятам, че има път, който да бъде извървян за единение. Губили сме избори, печелили сме избори, това, което ни свързва е нещо, което трябва да устои. ДБГ трябва да устои", каза още Кунева днес. 

Тя също припомни, че е взела решение да не е в листите за депутати, а след това Димитър Делчев натърти, че единствената от десните лидери само тя е направила крачка назад.   

Делчев изтъкна две причини за лошия изборен резуртат на Реформаторския блок. Първата - че коалицията не е част от играта с купения и корпоративния вот, който влияе на изборния резултат и от който се възползват други партии. Затова ДБГ шели да продължат да настояват, макар извънпарламенарно, да се въведе машинно гласуване и да се ремонтира Изборния кодекс.

Втората причина е разделението на дясното. Делчев заяви, че е нужна нова "платформа за единодействие на всички десни хора". По думите му непредставените в 44-ия парламент избиратели на десницата са много повече от сбора от 300 000 души, колкото подадоха бюлетини за Реформаторския блок, "Нова република" и "Да, България". Според него е имало поне още толкова хора, които не са отишли да гласуват заради разочарованието от десницата.

Преди Кунева в десницата първо подаде оставка Радан Кънев като председател на ДСБ и водач на "Нова републища", като заяви, че няма да се кандидатира отново за пост. След него и лидерът на СДС Божидар Лукарски и ръководството на синята партия също декларираха оставки, макар и без да втория ангажимент. Оставка подаде и цялото ръководство на Реформаторския блок, избрано само преди два месеца на съюзен конгрес на коалицията.

Днес заседава и Националният съвет на СДС, за да насрочи конференция за избор на нов лидер, а и за да обсъди бъдещето на Реформаторския блок, който, според Лукарски, вече е неуспешна формула.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.