Европа се събужда! Под това заглавие германският седмичник „Ди Цайт” публикува обширен анализ за случващото се в днешния ЕС, който стига до един неочакван извод: европейският проект отново набира сили, включително и благодарение на милионите млади хора, които все по-интензивно се интересуват от политиката и се борят за „своята Европа”. Авторите не без гордост цитират данни от допитвания и от различни статистики:

„Най-щастливите хора на света живеят в… Европа. Градовете с най-високо качество на живот се намират в… Европа. Най-доброто здравеопазване на света е в… Европа. Европейски са и мнозинството фирми на борсата. Дори по олимпийски шампиони Европа пак е на първо място. Само едно нещо ѝ липсва на Европа напоследък: самочувствие.”

В анализа, с поглед към САЩ, се сравняват и редица други показатели. Така например 32% от гражданите в ЕС имат доверие на своите парламенти, докато в САЩ този процент е едва 9. На 100 000 души в ЕС се падат около 120 излежаващи наказание в затворите, в САЩ са 700 на всеки сто хиляди – около шест пъти повече. Държавите от ЕС отделят 87 милиарда долара за помощи за развитие, САЩ – едва 31 милиарда. На територията на ЕС се извършват 0,9 убийства на 100 000 жители, в САЩ – 4,7.

Авторите цитират и други много интересни цифри, но преди това ето още няколко изречения от анализа:

ЕС започва да черпи нови сили

„Дълго време мнозина охулваха ЕС като „проект на елитите”. И колкото повече растеше гневът срещу елитите, толкова по-остри ставаха и нападките срещу ЕС. Тъкмо от това уравнение засмукаха своята енергия популистите. Сега обаче по всичко личи, че Евросъюзът започва да черпи нови сили отдолу, от недрата си. В много държави подкрепата за ЕС нараства.”

В анализа са посочени и доказателства за това твърдение. Ако трябва да дадат гласа си „за” или „против” членството на своята страна в ЕС, днес 70% от гражданите на ЕС биха подкрепили това членство, показва изследване на авторитетната фондация „Бертелсман”, публикувано наскоро. През март 2016 г., преди референдума във Великобритания, този процент беше 65.

Още по-окуражаващо звучи отговорът на друг въпрос в допитването. 66 на сто от гражданите на ЕС съобщават, че техни приятели и колеги се изказват положително за ЕС – преди "Брекзита" същото твърдяха едва 47 на сто. Според едно представително изследване на Сдружението на германските банки в момента 61% от германците имат много високо мнение за ЕС – с пет процента повече, отколкото преди три години, и с цели 10% повече, отколкото преди 9 години. Близо две трети от германците смятат, че еврото се е доказало като обща валута.

По-нататък в обширната статия четем: „Но има още нещо ново и неочаквано: политическото пробуждане върви ръка за ръка с един изненадващ икономически подем. След дългата криза икономиката във всички страни членки на ЕС отново бележи ръст. Настроението на предприемачите се разведрява, бюджетните дефицити спадат, безработицата намалява. През последните четири години в ЕС са разкрити близо 5 милиона нови работни места. При това все повече трудови договори се подписват не само в икономически преуспяващата Германия, но и във Франция, в Ирландия, в Испания, че дори в изтерзаната от кризи Гърция.

Да, последствията от кризите не са преодолени изцяло и навсякъде, но приказките за „склерозиралата Европа”, която изобщо не можела да се мери със САЩ или с Китай, нямат нищо общо с действителността. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OИСР) през последните години страни като Испания, Гърция, Португалия, Ирландия и Полша са водещи по показателя „осъществяване на икономически реформи”. А през миналата година икономиката на държавите от еврозоната растеше по-бързо от тази на САЩ.”

В анализа, над който са работили 9 журналисти от „Ди Цайт”, се разказва още за успеха на проевропейското движение „Пулсът на Европа”, за политическата ангажираност на все повече млади европейци и за отличните бизнес прогнози, с които експертите насърчават Евросъюза. С други думи, констатират авторите на публикацията, в момента Европа преживява "ново начало”.

Материалът е публикуван в "Дойче веле"