Русия се меси в президентските избори във Франция, обяви шефът на Комисията по разузнаването на Сената на САЩ, съобщава "Франс 24". От днес членовете на Комисията започват да нищят връзките на хора от екипа на Тръмп с Кремъл и намесата на Русия в президентските избори в САЩ.

По този повод републиканецът Ричард Бър, който оглявава Комисията, даде пресконференция, в която посочи, че Москва е "активно намесена" и в предизберната кампания във Франция.

"Задачата на нашата Комисия е обществеността да бъде добре информирана за намесата на Русия в изборите на САЩ, но и хората по света да знаят какво още подготвя Москва", заяви снощи на среща с журналисти сенаторът.

И добави:

"Смятам за отговорно и разумно да се каже открито, че Русия е активно замесена в президентските избори във Франция", цитира "Франс 24" шефът на Комисията. "Считаме, че наше задължение е да комуникираме с останалата част на света и да я информираме, защото сме изправени пред публикуване на лъжи и клевети за кандидатите в изборите".

Както е известно крайнодясната кандидатка на Националния фронт Марин льо Пен вероятно ще стигне до втория кръг на изборите във Франция на 7 май. Само преди пет дни тя бе приета в Кремъл от Путин. И там се кълнеше, че ако стане президент ще свали санкциите срещу Русия. Посещението й в Москва се изтълкува в родината й като съдействие от руския президент, а се заговори и за финансова помощ. Владимир Путин категорично тогава обяви, че няма каквато и да било намеса на Русия във френските избори.

В САЩ вече се води разследване за връзките на членове на екипа на Тръмп с хора от обкръжението на Путин. В петък след изслушванията пред сенатската комисия ще бъдат огласени съответните подробности.

Снощи директорът на ФБР отговори на журналистически въпрос дали не обслужва една или друга партия, така:

"Изобщо не ми пука. Взимаме решения на базата на фактите, а не по партизански принцип, както си мислят някои. Знам, че понякога наранявам хора с решенията си като това да разкрия детайли за незаконното използване на личната поща от Хилъри Клинтън. И после ми викат: "Видя ли какво направи, видя ли". Ама това са хора, които гледат с пристрастни очила и мислят, че всички правят така. Критикувани сме и от демократи и от републиканци. Ние не сме на ничия страна. Правим оценки на базата на висококачествено разследване."