Руският премиер Дмитрий Медведев се превърна в обект на народния гняв. В неделя видният руски блогър антикорупционер Алексей Навални организира протестни шествия през центъра на Москва и 24 други града, на които бе поискан отговор не от Владимир Путин, не от най-страшните хора от обкръжението му, а от човека, за когото някога се надяваха, че ще бъде либералният наследник на Путин. По време на протестите Навални бе арестуван. Според репортер на Ройтерс той бе напъхан в арестантска камионетка, докато хиляди протестиращи се бяха стълпили наоколо. Какво предизвика това шествие и защо то е толкова важно? Ето какво трябва да знаете за сблъсъка Медведев-Навални.

Кой е Навални и защо протестира?

Алексей Навални и неговият Фонд за борба с корупцията (ФБК) се прочуха с независимия си разследващ и политически стил на прокремълски служители през последните години. По време на протестите през 2011 г. срещу завръщането на Путин като президент харизматичният Навални стана известен като един от водещите критици на Путин и управляващата партия "Единна Русия". (Партията на прогреса на Навални няма депутати в парламента.)

Организираният от Навални неделен протест последва разследването му на финансовото състояние на премиера. В публикация, огласена този месец, активистът твърди, че Медведев тайно е изградил "империя" от собственост (включително яхти и лозе) и луксозни имоти чрез съмнителни сделки.

Според Навални Медведев използва мрежа от благотворителни дружества, оглавявани от свои съдружници, за да сключва тези сделки. Той откри връзките, след като свърза предполагаеми течове от трансакции на Медведев под онлайн потребителски прякор със собствеността на Медведев. На въпросния акаунт били поръчани редица фланелки и маратонки, с които Медведев е заснет.

Видеопрезентацията на разследването на Навални  събра над 12 милиона гледания в YouTube през последните три седмици. Докладът изненадващо привлече вниманието и на руския политически елит. Членове на руската компартия - втората по големина в парламента след "Единна Русия" на Медведев, която те обикновено подкрепят по повечето въпроси, се зарекоха да разследват разкритията на Навални.

Разследването от страна на Навални на финансите на Медведев е продължение от миналогодишните усилия и сега вдъхнови 25 организирани протеста в цялата страна - нещо, което другите доклади не направиха.

Едно внушително шествие по централната московска улица "Тверска", което да даде гласност на доклада, ще затрудни още повече опитите на държавните медии да продължат да го игнорират.

Защо Дмитрий Медведев?

Дмитрий Медведев.

Медведев, който бе президент на Русия от 2008 до 2012 г., е един от най-висшите руски представители, разследван от Навални. (Чрез неговото президентство между втория и третия мандат на Путин самият Путин имаше възможност да управлява по-дълго, без да нарушава конституцията.)

След съгласието на Медведев да се размени с Путин през 2012 г., вместо да се бори за втори мандат като президент, рейтингът му на одобрение се срина до рекордно ниско равнище за една година. През 2013 г. кариерата на Навални тръгна в обратната посока и той предизвика голямо объркване, като спечели близо една трета от гласовете за кмет на Москва.

За разлика от Путин и някои други правителствени представители, към които се отнасят просто като към част от фракцията на силоваците, Медведев няма минало в службите за сигурност. Според бившия американски посланик в Украйна Джон Хърбст премиерът е считан по-скоро за "уязвима мишена".

През последната година от мандата на Медведев като президент Навални и други критици на Путин се събраха на големи групи, за да протестират срещу завръщането на бившия агент на КГБ на президентския пост. Едва след преизбирането на Путин тези сблъсъци между полицията и протестиращите станаха насилствени. В деня преди встъпването на Путин през 2012 г. Навални бе сред неколкостотинте арестувани протестиращи. Новите ограничения вдигнаха 300-кратно глобите за протести и вече предвиждат затвор за нови участия в неразрешени протести.

Че популярността на Медведев не расте ли като тази на Путин?

Последните две години и половина бяха трудни за Медведев. След като Западът наложи санкции заради руското анексиране на Крим през 2014 г. и цените на петрола се сринаха, Русия изпадна в рецесия. Докато рейтингът на одобрение на Путин се покачи на вълната на националната гордост от военните победи в Украйна и Сирия, продължителната финансова криза в страната стана отговорност на Медведев.

Докато президентът постоянно се радва на одобрение от над 80 на сто, през миналата есен Медведев падна дотам, че да бъде повече неодобряван, отколкото одобряван, за втори път в кариерата си. Оттогава той е подобрил показателя само с 4 пункта.

През декември допитванията показаха, че военният министър Сергей Шойгу и външният министър Сергей Лавров задминават Медведев като политици, ползващи се с най-голямо доверие след Путин.

"Всички тези имена освен Медведев са част от сектора на националната сигурност на правителството - казва Хърбст, който сега е асистент в Атлантическия съвет. - Със сигурност може да се каже, че той е свързан повече с вътрешната политика. Той не си е вдигнал популярността от войните на Путин в Украйна и Сирия."

Медведев даде и няколко много непопулярни отговора на оплакванията на народа. Той предизвика през миналото лято негодувание с отговора, даден на кримски пенсионер, който го попита за индексиране на пенсиите:

"Пари няма. Дръжте се."

Отговорът "Опитай с бизнес" няколко месеца по-късно на учител, попитал за повишаване на заплатите, също разгневи хората, като доведе до петиция с 300 000 подписа, призоваваща за оставката му.

Заплашен ли е постът на Медведев?

"Медведев винаги рискува да загуби поста си - заявява Джеймс Никси - програмен директор за Русия в "Чатъм хаус". - Ето какво го прави идеален за това. Той е подръка, не е незаменим и няма значителна основа за мощ. Идеална изкупителна жертва на Путин, когато той има нужда от такава."

Досега Путин не е коментирал разследването на Навални, а говорителят му Дмитрий Песков изненадващо се въздържа от споменаване на името на Навални в изказванията за протеста, като вместо това използва фрази от рода на "редица хора" и "осъдено лице" по отношение на скорошната присъда срещу Навални за измама, за която той постоянно твърди, че е опит на Кремъл да го дискредитира.

Никси смята, че Путин, изглежда, все още смята Медведев за "отстъпчива, но компетентна" замяна и ще застане зад него, ако мисли за наследник. Хърбст отбелязва също така, че Медведев, макар че едва ли ще наследи Путин, ако президентът остане в добро здраве през следващите 7 години, трябва да си повярва, че е сред вероятните наследници предвид факта, че е с 12 години по-млад и вече замени Путин на поста през 2008 г.

Докато организираните от Навални протести извън Москва набраха скорост, Кремъл, московският кмет Сергей Собянин и МВР защитават Медведев. Навални продължава да не се подчинява, като твърди, че има разрешение да провежда мирно събиране и че никой не може да му забрани просто да се разхожда нагоре-надолу по улиците на Москва.

Силното недоволство на правителството от протеста, който формално бе разрешен, е "ясна промяна", твърди Хърбст:

"Може би сега вече те са решили, че е по-опасно да го разрешат, след като са анализирали по-внимателно кампанията на Навални срещу Медведев."

Какво следва за Навални и опозицията?

Шествието е първият политически публичен сблъсък между руската опозиция и правителството в подготовката за следващите президентски избори през 2018 г. Навални също се кандидатира за президент, въпреки че има малки шансове дори да стигне до втория тур.

Руската опозиция е в състояние на свободно падане след завръщането на Путин като президент, а Навални е най-разпознаваемата фигура на движението. По-строгите закони и увеличените наказания за публични събирания, да не говорим за мистериозното убийство през 2015 г. на друг опозиционен лидер - Борис Немцов - намалиха публичната й видимост и шанса им да пробият в парламента или която и да било голяма политическа институция.

Но подновените действия на Навални срещу Медведев намекват за амбиция да бъде съживено опозиционното движение. Дори от ареста той пускаше послания в туитър до протестиращите да продължат марша по "Тверска" срещу корупцията.

"Със сигурност може да се каже, че въпреки опита на режима да го изолира Навални събра значителен брой последователи, които го смятат за надежден - казва Хърбст. - Съответно ще ги ободри и успешно негово шествие."

----

Авторът е репортер, пишещ за Русия, Украйна и Източна Европа в сп. "Нюзуик", където е публикувана статията.