Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съвсем очаквано руският опозиционер и борец срещу корупцията Алексей Навални бе признат за виновен в тежко престъпление. Той бе осъден на 5 г. затвор условно, предаде Нюз.Ру.

И това ще му попречи да участва в изборите за президент през 2018 г., което според мнозина бе главната цел на процеса.

Ленинският районен съд в град Киров огласи днес присъдата срещу Навални.

Опозиционерът бе признат за виновен в присвояването на над 10 000 кубически метра дърва от държавното горско предприятие "Кировлес", обяви съдията Алексей Втюрин. Това станало в резултат на разработване на престъпен план. Съучастник на блогъра е бизнесменът Пьотр Офицеров, основал Вятската горска компания (ВГК). Той получи днес 4 години условно. За реализирането на заговора бил използван и директорът на "Кировлес" Вячеслав Опалев.

Навални си направи селфи в съдебната зала.

Същността на делото е в това, че ВГК закупувала дървесина от "Кировлес" по занижени цени, а я продавала доста по-скъпо.

Прокурорът смяташе, че не е необходимо Навални да бъде изпращан в трудова колония. Обвинителя поиска 5 години затвор условно и да бъде глобен с 500 рубли (7900 евро). Така и стана.

По този начин Навални няма да има правото да се кандидатира за президент на Русия. Член 160, по който той е признат за виновен, визира тежко престъпление. А за държавен глава не могат да бъдат избирани хора, лишени от свобода за тежко или особено тежко престъпление.

Мнозина подозират, че именно това е била целта на делото срещу блогъра.

Още повече че през 2013 г. той, както и Пьотр Офицеров бяха съдени по същите обвинения. Тогава те получиха съответно 5 и 4 г. затвор. Европейският съд по правата на човека обаче заяви, че делото е било водено нечестно и Висшият съд на Русия нареди то да бъде преразгледано. 

Сегашната присъда е копие на тази от 2013 г., сподели Навални в туитър от залата, където съдът огласява наказанието му. Съвпадат дори правописните грешки.

От скука Навални си направи селфи, като дори призна, че така нарушава закона.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Като в Левиатан

Който е гледал филма Левиатан, не може да забрави скоропоговоръчните произнасяния на съдебните решения. Блестящо тъжно беше. И тук така. путинландия си е същата, но иска да разпространява собствената си проказа по света. А иначе - глобата е за 500 000 рубли, а не 500.
 's picture

d-r Petroff

Навални става опасен.

Хъм,"условно и да бъде глобен с 500 рубли (7900 евро)" 500 рубли са за точно 2 бут. водуня. Навярно става въпрос за 500 000 Навални става опасен. При потресаващо ниската активност от предишните избори,току виж и станал президент. Последният указ на Путинушка ще бъда да се разстрелят избирателните комисии. Или южните комисии да се преместят по-на север.А северните,още по на север. Който иска да гласува,да си отива направо в Сибир. Да гласува,а след това да си остава там.Съвсем в духа на руската демократична традиция.О, забравих,че там друга демокрация,освен соц-сибирската не е имало.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.