Бивш руски депутат, избягал от родината си и задочно арестуван по заповед на властите в Москва, бе застрелян в Киев, предаде Нюз.Ру.

Убитият е Денис Вороненков, който получи убежище и гражданство в Украйна. Новината потвърди Ярослав Тракало, говорителят на националната полиция.

Вороненков бил застрелян пред хотел "Премиер палас" в центъра на Киев. Той бил покосен в момента, в който излязъл на улицата заедно със свой телохранител.

Още двама души са ранени при стрелбата.

По-късно властите съобщиха, че са задържали и убиеца на Денис Вороненков. Името му засега не се споменава. Той бе ранен от телохранителя на ексзепутата и откаран в болница, но по-късно почина.

Вороненков отивал на среща с Иля Пономарьов - също бивш руски депутат и противник на президента Владимир Путин. В момента той се намира в Киев.

Кой е убитият

Денис Вороненков

Денис Николаевич Вороненков бе на 45 г. В периода 2011-2016 г. Той бе депутат в руската Дума от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) и член на нейната Комисия по сигурност, противодействие на корупцията. Политикът бе бизнесмен и членуваше в редица промишлени асоциации.

Вороненков остро критикуваше украинския Майдан, довел до смяна на проруските управници. Същевременно обаче той бе сред депутатите, които не ратифицирахпа договора за присъединяване на Крим към Русия. И твърдеше, че жителите на полуострова гласували за анексията само от материален интерес.

В края на 2014 г. Следственият комитет на Руската федерация (СКРФ) поиска Денис Вороненков да бъде лишен от имунитет заради дело срещу него за рейдърско превземане на сграда в центъра на Москва. Според обвинението депутатът дори намерил купувач за сградата с площ 1500 квадратни метра и пазарна стойност 127 милиона рубли (2,2 милиона долара). За това той получил авансово 100 000 долара.

През октомври 2016 г. Вороненков заедно със съпругата си Мария Максакова се пресели в Украйна и заживя в Киев. На 6 декември той получи украинско гражданство и се отказа от руското. В резултат руската компартия го изключи от редиците си.

Вороненков обясни бягството си с преследване от страна на властите в Москва.

През февруари 2017 г. бе постановено привличането му под отговорност за фалшифициране на единния държавен регистър на юридическите лица и мошеничество. Той бе обявен за федерално и международно издирване.

На 3 март Басманният съд в Москва издаде задочна заповед за ареста му.

В Украйна Вороненков даде показания и по делото срещу бившия проруски президент Виктор Янукович, свален след бунтове през 2014 г.

Порошенко обвини Москва в тероризъм

Украинският президент Петро Порошенко нарече убийството "акт на държавен тероризъм от страна на Русия." И допълни, че Денис Вороненков бил принуден да напусне същата тази Русия по политически съображения.

"Явният почерк на руските спецслужби неведнъж проличаваше в различни европейски столици", каза Порошенко на среща със сътрудниците на силовите структури, свикана заради убийството на руския беглец.

Според Порошенко Вороненков бил един от главните свидетели на руската агресия в Украйна и най-вече на ролята на Виктор Янукович за вкарването на руски войски в страната.

Президентът допълни също, че съвсем не е случайно, че в един и същи ден убиват руски депутат в Украйна и пламналия огромен арсенал край Харков. Киев вече обяви за саботаж пожара в склада за боеприпаси.

Украинският главен прокурор Юрий Луценко нарече убийството "обичайна за Кремъл екзекуция на свидетел". Според него Вороненков дал изключително важни показания по делото срещу Янукович.

Руският президент Владимир Путин е информиран за убийството, заяви пред РИА Новости говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В началото тй отказа коментар.

"Това не е наша тема", каза Песков.

По-късно обаче той заяви пред Интерфакс:

"Смятаме, че каквито и да било измислици, които вече звучат за прословутата руска следа, са абсурдни. Случилото се говори, че украинската страна не е могла да гарантира сигурността на Вороненков. Надяваме се, че убийците и този, който стои зад тези действия, ще бъдат разкрити."