Неизвестни саботьори взривиха склад за боеприпаси край украинския град Харков, съобщиха военни източници в Киев, цитирани от Дойче веле.

Арсеналът се намира край градчето Балаклия.

"Според предварителни данни... в резултат на саботаж... пожар и експлозии причиниха детонирането на боеприпаси на няколко места, където са складирани ракети и артилерийски оръжия", написа в профила си във Фейсбук главният военен прокурар на страната Анатолий Матиос.

Арсеналът в Балаклия с площ 36,8 декара е един от най-големите военни складове в Украйна. Там са складирани над 130 000 тона боеприпаси, допълни Матиос.

Засега няма данни за жертви или ранени. Спасители евакуираха близо 20 000 души от селата в района на Харков, близо до границата с Русия. Стотици пожарникари пристигнаха да гасят пламъците.

Военният говорител Олександър Мотузанюк заяви, че в района на пожара е усилена сигурността. Създадена е 7-километрова зона за сигурност, допълва ТАСС.

На мястото на инцидента трябва да пристигне украинският премиер Владимир Гройсман.

Балаклия - град с население от 30 000 души, е на 100 километра от фронтовата линия на конфликта между украинските сили  за сигурност и проруските сепаратисти, избухнал през 2014 г. Конфликтът досега е взел над 10 000 жертви, изтъква Дойче веле.

Часове след избухването на пожара в центъра на Киев бе застрелян руският депутат беглец Денис Вороненков. Украинският президент Петро Порошенко смята, че това съвпадение съвсем не е случайно.