Турция призова  България да се откаже от практиките, които имат за цел да ограничат политическите права на малцинствата в страната и противоречат на европейските норми. Това се казва в изявление на турското външно министерство. За пример се дава текстът в Изборния кодекс, според който в страните извън ЕС може да има не повече от 35 изборни секции. За страните от ЕС в кодекса не са записани ограничения.

Лимитирането на секциите извън ЕС бе по предложение на Патриотичния фронт, чиито представители не криеха, че целта им е именно ограничаването на вота в Турция.

В официално изявление говорителят на турското външно министерство изтъкна, че Турция не се намесва във вътрешните дела на други страни.

Преди дни от нашето външно министерство привикаха турския посланик Сьолейман Гьокче. Зам.-министър Бойко Мирчев протестира остро пред посланика заради изявления на прредставители на турското правителство, които бяха дирекна агитация в полза на ДОСТ с лидер Лютви Местан.

Вчера ЦИК спря предизборен клип на ДОСТ, в който участва самият Гьокче.

По повод изявлението на турското външно министерство от българското външно министерство коментираха, че на наши граждани, желаещи да упражнят правото си на глас на турска територия, е дадена възможност да гласуват не само в дипломатическите представителства, но и на специално открити за тяхно удобство изборни секции в страната.

Малко по-късно от "Реформаторски блок - Глас народен" излязоха с призив да не се разкриват въобще избирателни секции в Турция "предвид сигурността на гражданите и опитите за намеса във вътрешната политика на България".

"Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" настоява служебното правителство и ЦИК да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на изборни туристи на територията на България", пише в позицията.

Не става ясно какво се има предвид под "изборни туристи", тъй като българските граждани, живеещи зад граница, имат избирателни права на територията на България като всички други граждани, които са пълнолетни, не излежават присъда и не са поставени под запрещение. 

"Буди нодоумение у нас Турция да дава съвети за спазването на човешки права, след масовите чистки само преди няколко месеца. България като демократична държава, равноправен член на ЕС, винаги е спазвала правата на малцинствените групи и всякакви внушения в обратното имат за цел да създадат изкуствено напрежение", завършва позицията.

Преди няколко дни за "блокада на границата" настояха от "Обединените патриоти" заради опасения, че българските граждани в Турция, които няма да могат да гласуват там, ще дойдат по родните си места в България, за да подадат бюлетина.