ЦИК свали от телевизиите и сайтовете, излъчващи видео предизборния клип на "Обединение ДОСТ", в който се появява посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Решението на изборната комисия е качено в сайта и тази вечер.

Решението идва ден, след като Съветът за електронни медии (СЕМ) се самосезира след публикации за клипа, както съобщи "Дневник". Преди това лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов повдигна темата и призова за блокада на границата предизборно, за да не могат български изселници да се върнат у нас и да гласуват, след като промяна в Изборния кодекс, предложена от "Обединените патриоти" и подкрепена от ГЕРБ секциите в Турция бяха ограничени до 35.

Заради казуса с участието на дипломата в предизборен клип Гьокче беше извикан в Министерството на външните работи и зам.-министър Бойко Мирчев е повдигнал и въпроса за агитация, която турският социален министър Мехмет Мюеззиноглу направил пред български изселници в Истанбул.

"Съгласно разпоредбата на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави. ЦИК приема, че включването на Негово превъзходителство посланика на Република Турция в Република България г-н Сюлейман Гьокче в агитационния материал на КП "Обединение ДОСТ" като лице – представител на чужда държава, е нарушение на изискването на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс – накърняване на добрите нрави. Предстоящите предсрочни избори за народни представители на 26 март 2017 г. са важно събитие с национално значение и всякакво външно вмешателство или внушения, породени от участието на официални представители на чужди държави, са недопустими", пише  ЦИК.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

В отговор на акцията на "Обединените патриоти", които обвиняват "Обединение ДОСТ" във връзки с чужда държава, от формацията пък припомниха, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров откри предизборната си кампания в Москва. "Турският дипломат се вижда в хилядното множество, почело жертвите на комунистическия режим и "възродителния" процес, а така наречените патриоти мълчат когато Волен Сидеров открива президборната си кампания в Москва и получава орден от Русия, защото настоява България да излезе от ЕС и НАТО", реагираха от обединението.