Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В Международния съд в Хага започнаха откритите изслушвания по иска на Украйна срещу Русия.

Заседанието започна на 6 март и ще завърши на 9 март.

Първо магистратите изслушаха обвиненията на Киев. След това дойде редът на Москва да се защитава.

Кой какво иска - това обяснява агенция "Инфорезист".

Украйна

► Русия финансира световния тероризъм. По-специално тя доставя най-модерното въоръжение във временно окупираните територии в Донбас. Терористичните организации, които Москва подкрепя по най-различни начини, са групировките "Донецка народна република" (ДНР), "Луганска народна република" (ЛНР) и "Харковски партизани".

► Властите в анексирания Крим и правителството на Русия грубо нарушават човешките права на полуострова. Дискредитират се проукраинското местно население и кримските татари. Това се вижда в забраната на татарския Меджлис, масовите арести и преследванията на активисти.

► Русия прилага тактиката на подкрепа на тероризма и расова дискриминация, пропаганда, подривна дейност, сплашване, политическа корупция, извършва кибератаки.

►Украйна иска компенсации за продължаващите нарушения от страна на Русия на международните договори и военната й агресия.

"Зелени човечета" - руски войници без отличителни знаци, нахлуха в Крим през 2014 г. Така започна анексирането на полуострова. Снимка ЕПА/БГНЕС

Русия

► Русия изпълнява всички международни конвенции, а също така Минските споразумения.

► Москва няма нищо общо с военните действия в Донбас. До войната доведе "насилственият преврат" в Киев през февруари 2014 г., когато президентът Виктор Янукович избяга заради опасения за живота си, а "екстремисти" разпространиха насилие. Два месеца по-късно новият президент Петро Порошенко започна антитерористична операция. По тази причина това според Русия е "граждански конфликт".

► Анексираният Крим "просто се върна в състава на Русия", а дискриминация срещу проукраинското население на полуострова няма.

► Русия не е доставяла на бунтовниците в Донбас зенитен ракетен комплекс "Бук", с който през юли 2014 г. е свален малайзийският "Боинг". Дори да е доставяла, не е било срещу пътнически самолет, а за унищожаването на украинската военна авиация. И това изобщо трябва да бъде доказано. Може да е било работа на украински военни, които по време на катастрофата "също са се намирали недалеч".

► Русия не финансира бойци от ДНР и ЛНР и няма нищо общо с доставките на оръжия за окупираните територии. Главен източник за въоръжаването на "въстаниците" в Източна Украйна са запасите от съветско време в мините в Донбас, а също така оръжието, оставено от украинската армия.

Какво да очакваме

Изслушванията ще продължат днес и утре. От украинското външно министерство заявиха, че резултати от съдебния процес могат да се очакват в рамките на два месеца. В Хага могат да принудят Русия да спре оръжейните доставки в Донбас, което ще стабилизира ситуацията в региона. В Киев обаче не изключват, че Москва може да откаже да изпълнява решенията на Международния съд.

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Доналд Тръмп отново

Доналд Тръмп отново разкритикува бившия лидер на САЩ Барак Обама, като писа, че Русия е анексира Крим поради неговата слабост. Изявлението Тръмп публикуван на Twitter. Donald J. Trump @realDonaldTrump For eight years Russia \"ran over " President Obama, got stronger and stronger, picked-off Crimea and added missiles. Weak! @foxandfriends 15:13 - 7 2017
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Като информация –

Русия, САЩ, Израел, Китай и други държави НЕ са ратифицирали договора за Международния съд на ООН в Хага… Т.е., всяка от тези държави НЕ е страна по него и НЯМА права и задължения по договора за Международния съд на ООН в Хага…

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.