Украйна подаде иск в международния съд на ООН за привличане към отговорност Руската федерация за извършване на актове на тероризъм и дискриминация по време на нейната незконна агресия срещу Украйна. Това съобщи пресслужбата на украинското Министерство на външните работи.

Искът е в рамките на Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма и Международната конвенция за ликвидирането на всички форми на расова дискриминация.

"Украйна твърди, че Руската Федерация нарушава Конвенцията за борба с финансирането на тероризма  чрез предодставяне на оръжие и други видове помощ на незаконните въоръжени формирования, извършващи редица терористични актове на територията на Украйна. Към най-трагичните терористични атаки на руските марионетки трябва да се причисли сваления самолет на Малайзийските авиолинии, обстрелването на жителите на Мариупол и Краматорск, унищожаването на  пътническия автобус недалеч от Волноваха и смъртоносния взрив по време на мирно събрание в Харков" - така предава МВнР същината на иска. 

Освен това Украйна твърди, че Русия нарушава Конвенцията за ликвидация на всички форми на расова дискриминация, участвайки в кампания по дискриминация на неруските общности, живеещи в окупираните територии на Кримския полуостров, в частност, етническите украинци и кримските татари.

"Започвайки с незаконния "референдум", проведен в атмосфера на заплаха, руската окупационна власт провежда политика на унищожаване на тези общности. Тази дискриминационна политика беше осъдена от Генералната Асамблея на ООН и се прояви в забраната на дейността на Меджлиса на кримските татари, във вълната от изчезвания, убийства, самоволни обиски и задържани, опитите да се прекратят излизането на медии, а също и в ограничаването на преподаване на украински и кримско-татарски езици, се казва в съобщението на Министерство на външните работи.."

В иска се акцентира, че Русия не спазва правата на човека на окупираните територии.

"При незаконната си агресия в Украйна Русия пренебрегва основни човешки права. Опитваме се да урегулираме съществуващите спорове по пътя на преговорите в течение на повече от две години, но Русия не желае да прекрати нарушаването на международното право. Затова подадохме иск в Международния съд на ООН за привличане под отговорност на Руската Федерация за тези нарушения и възстановяване правата на украинския народ, гарантирани от международните договори, в които участва и Руската Федерация", заяви външният министър Павел Климкин.

Украйна поиска от Международния съд на Обединените нации да въведе временни мерки, насочени към предотвратяване на продължаващото нарушване на човешките права от страна на Русия по време на гледането на делото.