САЩ започнаха да разполагат системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея, предаде Ройтерс.

Така трябва да бъде засилена способността да се защитава от балистичните ракети на Северна Корея.

Американската система THAAD включва бойни ракети, способни да свалят най-новите балистични ракети на Северна Корея, които теоретично биха могли да достигнат Западното крайбрежие на САЩ. Системата има и радари, които могат да проследят няколко балистични ракети до 2000 километра.

Режимът в Пхенян изстреля вчера 4 балистични ракети. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър определи това като провокативно поведение и заяви, че САЩ застават зад съюзниците си срещу тази заплаха.

По повод ракетните изпитания ООН изрази съжаление, че КНДР постоянно нарушава резолюциите на Съвета за сигурност и призова Пхенян да избягва нови провокации.

Същевременно Северна Корея обяви, че вчерашните ракетни изпитания са репетиция за бъдещи военни удари срещу американските военни бази в Япония. Това съобщиха днес медии в Токио, като цитираха официалните средства за информация в Пхенян.

Същевременно режимът на Ким Чен Ун предупреди, че съвместните учения между Южна Корея и САЩ тласкат Корейския полуостров и Североизточна Азия към ядрена катастрофа. Постоянният представител на сталинистката държава в ООН Ча Сон Нам заяви в писмо до Съвета за сигурност, че ученията, започнали на 1 март, са "най-неприкритите ядрени маневри" и че те могат да разпалят истинска война. Той призова Съвета за сигурност да осъди маневрите между Вашингтон и Сеул и обвини администрацията на Тръмп в крайна политика срещу страната му.

"САЩ засилват отбраната срещу севернокорейски балистични ракети", заяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Преди това той потвърди подкрепата на страната си за Япония и Южна Корея в телефонни разговори с техните лидери.

Тръмп е уверил японския премиер Шиндзо Абе, че САЩ са "100 процента с Япония" след севернокорейските изпитания на балистични ракети. Абе заяви пред журналисти, че двамата с Тръмп са единодушни - тези действия на КНДР са очевидно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и предизвикателство против регионалната и международната сигурност.