Вашингтон осъди остро изстрелването на четири балистични ракети от Северна Корея, като обеща да използва "целия спектър от средства, с които разполага, срещу тази нарастваща заплаха".

"САЩ осъждат строго изстрелванията на балистични ракети от Северна Корея, които нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонер, цитиран от БГНЕС. "Оставаме в готовност и ще продължим да предприемаме стъпки за повишаване на нашата готовност да защитаваме нас и нашите съюзници от нападение и сме готови да използваме целия спектър от възможности на наше разположение срещу тази растяща заплаха“, се казва още в изявлението.

Анализатори определят изстрелването на четири ракети от полигон в западната част на КНДР като демонстрация по време на съвместните военни учения между силите на САЩ и Южна Корея, започнали в началото на март. Три от ракетите паднаха в японската изключителна икономическа зона в Японско море. Токио осъди изстрелването като "качествено нова заплаха". Южна Корея, Япония и САЩ традиционно осъждат незабавно подобни действия на Пхенян.