Над девет десети от тиража на първия брой на вестник „Прас-прес“ са скрити някъде. Това заявиха на пресконференция издателите на новото сатирично издание. Журналистът Иван Бакалов, карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев обявиха, че ще сезират Комисията за защита на конкуренцията, тъй като според тях голяма част от първия брой на „Прас-прес“ не е бил предоставен от дистрибуторите на читателите.

Първият брой на вестник „Прас-прес“ е излязъл на 1 март в тираж 10 100 броя, от които 10 хиляди са били във фирма „Национална дистрибуция“ и следите им се губят, казаха сатириците.

По думите на Бакалов „на възлови места, където има висок оборот на вестници в пунктове за продажба, вестникът или въобще не е доставен, или са доставени по един-два броя“. Главният редактор даде примери с читатели, които споделили, че вестникът не е бил доставен в подлеза на Софийския университет, а в подлеза на хотел „Плиска“ в София бил доставен едва един брой. До вечерта на 1 март издателите на „Прас прес“ получили съобщения и от други градове в страната, че новият вестник не се продава.

„За това посегателство над свободата на словото ще сезираме и всички възможни международни институции и организации, които наблюдават свободата на словото по света“, заяви Иван Бакалов.

На 1 март „Площад Славейков“ също имаше затрудения с откриването на „Прас-прес“. Екипът ни все пак успя да открие един брой – не в обичайната разпространителска мрежа, а на културно място, в „Дюкян Меломан“.

Площад Славейков.