Съдия Даниела Росенова, която пусна Ценко Чоков от ареста на Апелативния спецсъд, е била включена в съдебния състав, като това е можело да не става, тъй като сроковете не са го налагали.

Това констатира Върховният касационен съд, който изготви доклад по случая и нарича това, което е констатирал, "отклонение от установената в съда практика при определянето на съдебния състав".

ВКС направи проверката, след като Сотир Цацаров "посъветва" с писмо за това Лозан Панов, а в същия момент Росенова стана жертва на ожесточена стройна канонада от определени т. нар. медии. Това съвпадна и с кандидатурата й за председател на АпСпНС, която така или иначе не мина пред съдийска колегия на ВСС.

Как стоят нещата с мярката  на Чокови?

Във второинстанционния съд, който гледа делата на организирани престъпни групи, изборът на съдия докладчик е на случаен принцип чрез въведената Централизирана система за разпределение на делата. Останалите се посочват според установената в съда практика - да са от постоянния състав, чийто член е докладчикът.

Към този момент отсъства съдия Петя Колева (затова слагат Росенова), но в законовия срок, в който съдът е имал право да се произнесе, тя вече щяла да не е в отпуск.

Според комисията на ВКС замяната на отсъстващия към момента на разпределението член на състава - съдия Колева със съдия Даниела Росенова е извършена в отклонение от установената в АСпНС практика.

Срокът за произнасяне по образуваното... дело... с оглед на правилата за изчисляване на сроковете... е следвало да изтече до края на работния ден на 13.02.2017 г. (понеделник). В този ден редовният член на състава съдия Колева вече не е била в отпуск, което не сочи на необходимост от замяната й с друг съдия, констатира тричленната комисия от ВКС с председател Лозан Панов.

Върховните съдии препоръчват да се изготвят правила за начина на попълване на непълния ІV състав, за заместване на отсъстващ член – съдия от утвърдените постоянни въззивни състави, както и за начина за определяне на останалите съдии по мерки за неотклонение.

Попълването на съдебния състав и при заместване е удачно да се извърши чрез автоматичен избор между възможните съдии за разпределение. Правилата могат да се съгласуват от Общото събрание на съдиите в Апелативния специализиран наказателен съд и да се оповестят публично на интернет страницата на съда, казват от ВКС.