Нервнопаралитичният агент VX, фигуриращ в списъка на ООН на оръжията за масово унищожаване, е бил използван при убийството на брата на Ким Чен Ун, предаде Ройтерс, като се позова на източници от малайзийската полиция.

VX се смята за най-силната известна отрова.

Ким Чен Нам - полубрат на севернокорейския лидер, почина на 13 февруари, след като бе нападнат от две жени на международното летище в Куала Лумпур. Лицето му бе напръскано с отровен химикал.

Южна Корея и САЩ смятат, че Ким е убит от агенти на Пхенян.

Полицията в Малайзия разследва дали смъртоносният VX е внесен в страната или е произведен на нейна територия. Властите имат намерение да изчистят от отровата летището и други места, където са се намирали заподозрените за убийството. Досега са арестувани трима от тях.

"Експерти от департамента по ядрена енергия ще идат на това място и ще го почистят, за да се види дали там все още има радиоактивен материал", заяви полицейският шеф Халид Абу Бакар.

Не е ясно обаче дали VX съдържа радиоактивни елементи, отбелязва Ройтерс.

В ареста в Малайзия са две жени - индонезийка и виетнамка, както и един севернокореец. Властите в Малайзия издирват още 7 души от КНДР. Сред тях е и дипломат от посолството на сталинистката държава в Куала Лумпур.

Малайзийският отдел за анализ за наличие на химически оръжия открил VX в проби, взети от едното око и лицето на Ким Чен Нам. Нервнопаралитичният агент е известен още като S-2, или дизопропиламиноетилов метилфосфонотиоат.

Анализират се и други проби.

Преди да избягат от летището, двете жени си измили ръцете, каза Халид Абу Бакар. На тях било платено да извършат убийството на Ким Чен Нам. Едната от тях обаче пострадала от ефекта на химикала и повръщала.

VX няма вкус и миризма. Използването му е забранено от Конвенцията за химическите оръжия. Единственото допустимо изключение е за научни, медицински или фармацевтични цели.

Това вещество не се използва с комерсиална цел, твърдят експерти, цитирани от Ройтерс.

"Това не е нещо, което можете да направите в лаборатория в кухнята. Това е нещо, направено в много усъвършенствана лаборатория за химически оръжия", заяви Брус Бенет - старши експерт по въпросите на отбраната в корпорация РАНД в Калифорния.

Смята се, че Северна Корея има третия по големина в света арсенал с химически оръжия. Така поне твърдят от Проекта "Инициативата за ядрена заплаха", анализиращ оръжията за масово унищожаване.

Според анализатори в Южна Корея заринът и VX са във фокуса на ядрената програма на Пхенян.

Течен VX от метална кутия може да бъде абсорбиран в тялото чрез кожата или очите. Той не се изпарява лесно и може да остане в околната среда.

Първоначалните признаци на VX  са замайване и гадене. След това жертвата изпада в конвулсии и започва да се задушава, преди да умре. Това изтъкват от американския Център са контрол и предотвратяване на заболяванията.

Абсорбиран в големи дози, VX причинява смърт до 15 минути според Химическо-биологичния център "Еджууд" на американската армия. Това го прави най-отровния известен в света нервнопаралитичен агент.

През 2015 г. следи от зарин и VX бяха открити във военен изследователски център в Сирия. Режимът на Башар Асад не ги бе декларирал пре Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Властите в Малайзия поискаха вчера Интерпол да обяви за издирване четирима заподозрени севернокорейци. Те издирват други двама граждани на КНДР, за които се предполага, че са напуснали Малайзия в деня на убийството на Ким. Малайзийски следователи искат също така да разпитат втория секретар на севернокорейското посолство в Куала Лумпур, макар той да има дипломатически имунитет. Издирват се и още двама севернокорейци, сред които служител на държавната авиокомпания "Еър Корьо", за които се предполага, че все още се намират в Малайзия.

Раследването обтегна добрите иначе отношения между Малайзия и КНДР. Стигна се дотам, че Северна Корей обвини за смъртта на свой гражданин Малайзия, без обаче да признае, че жертвата е полубрат на лидера Ким Чен Ун.

Малайзия отзова за консултации посланика си Пхенян.