Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Енергийният министър на Азербайджан Натиг Алиев потвърди пред българския служебен министър на енергетиката Николай Павлов ангажимента на страната си да доставя 1 милиард куб. метра газ годишно за България, съобщават от Министерството на енергетиката.

Двамата са обсъдили на среща в Баку развитието на двустранните отношения в енергийния сектор. Николай Павлов е в столицата на Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която ще се състои на 23 февруари 2017 г. Българската делегация включва и изпълнителните директори на БЕХ и държавните газови дружества, допълват от ведомството.

Задължително условие за доставката на договорените количества газ от Азербайджан е изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB. Проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България, казва служебният министър на енергетиката.

"В момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че в началото на 2018 г. строителството на IGB да започне, заяви Николай Павлов по време на срещата. 

Най-важното е, че финансово проектът е осигурен", допълни той.

Проектът получи 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по "Европейска енергийна програма за възстановяване". Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Също така се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за IGB от структурните и инвестиционните фондове на ЕС.

"В края на миналата година след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR бяха разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнениeто на Договора за доставка на природен газ от находището "Шах Дениз 2" между "Булгаргаз" и AGSC, подчерта Николай Павлов.

Министерството на енергетиката, "Булгаргаз" и БЕХ, като акционер в IGB, дадохме достатъчно гаранции и убедихме партньорите от AGSC в необратимостта и ангажираността на българската държава за изграждане на газопровода IGB в планираните срокове", каза още българският служебен министър на енергетиката.

"Виждам сътрудничеството между двете държави и в проекта за хъб Балкан, чиято концепция е разработена съвместно с Европейската комисия, като проектът е включен в списъка с проекти от общ интерес. Това ще даде възможност реално азерски газ да бъде транспортиран през българската газова инфраструктура", изтъкна министърът.

Той покани компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище "Чирен".

"България днес се явява лидер в Южния газов коридор", подчерта още той.

Министърът на енергетиката на Азербайджан коментира и плановете за изграждане на регионален газов хъб "Балкан" в България.

"Мисля, че това е много интересен проект", каза той, като поясни, че Азербайджан очаква чрез България природният газ от Каспийския регион да влезе и в други страни в Европа, като например в Румъния.

Двамата министри в скоро време ще организират двустранна среща България – Азербайджан за разширяване на сътрудничеството между двете страни в сектор "Енергетика".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.