Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На 17 февруари 10 души от организациите "БНО Шипка" и "Войнски съюз "Васил Левски" се събират на гробището на съветските войници в Русе в акция "Цвете за героя". Целта - да се почете паметта на загиналите в Донбас Гиви и Моторола, част от армията на непризнатата държава Новорусия.

Кои са героите Гиви и Моторола? Става дума за Михаил Толстих и Арсений Павлов, проруски бойци в източната част на страната, които наскоро загинаха при атентати. Според членовете на "Войнския съюз", те са опълченци, "борещи се срещу Киевската хунта и либерално-фашистката окупация на Украйна" ("либерален фашизъм" е любим израз на крайнодесния евродепутат Ангел Джамбазки и водещия в БНР Петър Волгин). 

Според Европейската комисия загиналите са лица, заплашващи териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна, и като такива бяха в списъка на санкционирани, на които им е забранено влизането в ЕС.

 

 

Поклонението е отразено от донбаската новинарска агенция СДД, която редовно снима и публикува видеа на "Войнския съюз". Вчера и друга организация се загрижи за събитията в Източна Украйна - председателят на Съюза на комунистите в България Павел Иванов призова президента и правителството да признаят легитимността на личните документи, издавани от така наречените Донецка и Луганска народни републики. Мотивите му са, че " с подобен акт ние ще гарантираме от страна на Република България отнетите от украинската власт граждански права на въстаналите граждани на Източна Украйна.", като уточнява, че в Украйна през 2014 година е бил извършен фашистки преврат и населението на Новорусия  е вдигнало освободително въстание.

Кои са активистите с качулки и военни униформи?

Членовете на Съюза твърдят, че не са паравоенни оганизации, въпреки че молят за дарения за униформи, военна екипировка, обучение по стрелба, разходи за "специални операции" на всяка страница на своя сайт.

Специалните операции са по примера на Динко от Ямбол - ловене на бежанци, което също е дейност, широко рекламирана от други подобни организации на Стария континент. Видеа на техни тренировки демонстрират методите им.

Те самите определят за основна своя цел "възраждане на патриотичното чувство в българина и спасението на България, ако българският народ реши, че има нужда". И подчертават, че не искат насилствена смяна на властта. Твърдят, че има над 26 000 души в редиците им, макар на събитията им рядко да се появяват повече от 40-50 човека. Ако няма униформи, маски и оръжия - и по-малко.

Ако враг №1 на "Воинския съюз" са мигрантите, приятел №1 e Русия на Путин. Именно БНД Шипка посрещнаха топло "Нощните вълци" - рокерите, с които Владимир Путин често кара, и които минаха през България миналото лято. 

Любима практика на "Воинския съюз" е използването на фалшиви новини за аргументиране на позициите им. Без източници, или на базата на откровено пропагандни такива, те разпространяват разнообразни "скандални" твърдения - че външният ни дълг е тайно в пъти по-висок, че се готви "Евромайдан" в България, че страната ни ще бъде превърната в "мигрантски център".

Паравоенните имат и политически амбиции - да създадат "преходно общобългарско правителство". Каква ще е неговата задача? Да се отстрани олигархичния елит, да се изкорени наркобизнеса, проституцията и корупцията. А инструмент за това ще бъде "Закона за отговорност на властта пред Суверена", който те искат да предложат на референдум.

"Законопроектът", който можете да прочетете тук, планира всеки избирател на избори да получава и "бюлетина за присъда" над президента или Народното събрание. В нея ще има три присъди - "Достоен за благодарност", "Без последствия", и "Заслужаващ наказание". Ако повече от половината регистрирани за вота решат, че управлявалите досега са "достойни за благодарност", те се обявяват за "герои". Ако обаче обявят, че заслужават наказание, те се обявяват за престъпници и лежат в затвора толкова, колкото са управлявали. 

"Воинският съюз" обаче няма амбиции да участва нормално в политиката:

"Свободата на всеки народ може да се извоюва само на улиците и площадите с мирни или по-радикални мерки и средства", обяснява в интервю пред Бултаймс членът на организацията Красимир Симеонов.

Въпреки заявената готовност да "освободят България" с "по-радикални мерки и средства", паравоенните оцеляха след искане на Българския хелзински комитет да се отнеме статута им на НПО-та. Причината - променяне на установения с българската конституция обществен и държавен строй с насилие е престъпление по чл. 108 и 109 от НК.

На 9 януари прокуратурата във Варна, където са регистрирани членовете на Съюза, отсъди, че няма подобни намерения от страна на двете организации и те не трябва да бъдат забранявани. Не е ясно въз основа на какво разследване е това решение на прокуратурата, не е ясно те проучвани ли са от ДАНС, както не е ясно кой финансира тези организации и за какви цели смята да ги използва. 

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Безродници!

Безродници!
 's picture

Mark Watson

Русия действа на всякъде еднакво

тези паравоенни организации с съвременните партизани на Русия и нас. Тези хора ще избиват българи ако стане переварат. Решетников определи 50к българи за избиване. Такива паравоенни башибозуци окървавиха майдана. Ако си спомняте руча на Исаков срещу ББ тогава подобни окрвавиха пенсионерския протест. Другите силова ци в ръцете на Москва са агитките, криминалите. Да не забравяме и руснаците живеещи у нас. Най вероятно те са добре въоражени. изваждането на България от ЕС няма да е дело на българите. Това ще е силова операция на Русия посредством зелени човечета. Новата Чгора.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Безнаказаното съществуване на

паравоенни организации от какъвто и да е вид, а у нас има всякакви, ясно показва, че България на партиите от "европейското семейство" на ЕНП е проваляща се държава с уклон към напълно провалена такава. Полицията при безредици отказва да вземе мерки с месеци и дори повече - организира свои собствени безредици. И това - с покровителството на кабинета. Пълна скръб.
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Бегъл преглед на това, с което се занимават

показва ясно и защо провалената държава България не ги закача. Цел на групите е: "5. Защита на интересите и правата на военнослужещите от българската армия, служителите в МВР и всички правоохранителни и правораздавателни органи, ведомства и агенции." Очевидно е от тоя устав, че това е организация, в която членовете, а най-вероятно и водачите имат топли връзки с мутрополицейското управление на ГЕРБ и "партньори". Приказките за "руска връзка" не знам колко са верни и колко са фейк нюз, но връзките с и протекциите от мутренското дясно управление лъщят отдалече.

Да бъдат наринати в затворите

Некви декласирани типове, окаяни безродници. Сигурно не е лесно да не ставаш за нищо и да разчиташ на подаяния и то в рубли. Трябва да бъдат наринати в затворите веднага. Ако чакаме Костибродската Цаца да го направи, няма да дочакаме. Като са на една хранилка…
 's picture

Mark Watson

Анонимен

пишеш глупости. Паравоенни групи Русия подържа в Сърбия, Унгария, България. Предполагам и в други страни. Още обаче не са обявени. Партизаните у нас са паравоенно русна структура примерно. Ако си чувал България има история преди колониалния период, та там можеш да прочетеш как русия прави банди и размирици в България по време на избори. Така че това което става тук е част от руското ДНК. и не сравяй матрьошките с оксидента. Не сравими са. Русия е сравнима с Турция, Иран, С. Корея.
 's picture

Nikolai Nikolov

БАНДИТИ

ЗАЩО ДАНС СПИ А НЕ АРЕСТУВА ТЕЗИ РУСКИ ШПИОНИ ИЛИ И ДАНС СА РУСКИ ШПИОНИ , АКО НАТО ДА СЕ РАЗПРАВИ С ТЕЗИ РУСКИ АГЕНТИ.
 's picture

Бобо

За какво плачат

Тези питекантропи плачат за Сибир , да видят колко е хубаво в руската кочина ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.