БСП ще поиска ревизия на дълга от 16 млрд. лв., гласуван от предишния парламент. Това заяви лидерката на партията Корнелия Нинова в началото на заседанието на Националния съвет днес. Искането ще бъде отправено писмено и официално до служебния министър-председател Огнян Герджиков. Служебното правителство вече направи една ревизия на свършеното от кабинета "Борисов" - 2.

"Ще го отправим писмено и официално до служебния премиер. Кога е взет, колко, при какви условия, с какви лихви, от кои банки и кои консултант", обясни лидерът на БСП.

Нинова отново заяви, че БСП е алтернатива на статуквото. И изтъкна, че двата основни стълба в политиката на ГЕРБ - магистралите и еврофондовете са рухнали. Според Нинова от ревизията се е видяло, че пътната мрежа не се поддържа, а обществените поръчки са нагласени.

"Ние предупредихме за това преди 5 месеца, те ни нарекоха лъжци. Досега излиза истината. Не строят магистрали, а нагласяват обществени поръчки, затова и качеството им е такова. А къде отиват парите на хората, ще разберем", заяви Нинова.

Тя припомни, че и при управлението на ГЕРБ са спирани европейски пари и припомни казуса с програмат за наука и образование.

Пленумът на БСП, който се провежда днес, започна с минута мълчание в памет на Васил Левски. Дневният ред включва 3 точки - доклад на лидера на БСП, утвърждаване на листите и разни, в която се очаква Нинова да предложи промени в Изпълнителното бюро на партията.

Пленумът на БСП ще се занимава с окончателното подреждане на листите на партията за парламентарните избори.

Проблеми с листите има в доста региони, като най-серизни те са във Видин, Варна, Пловдив, Ямбол и др. Цялата листа във Видин си направи отвод заради водача Филип Попов, тъй като според местните социалисти той няма авторитет в региона. Огромно е напрежението във Варна между Борислав Гуданов и Красимир Янков. Вторият бе пратен за водач в Добрич. Областният лидер Георги Андреев обаче миналата неделя не подложи на гласуване повечето от номинациите и Гуцанов и Анелия Клисарова отпаднаха от листата.

Преди началото на пленума Нинова заяви, че ръководството ще се съобрази предложенията на местните структури за листите. Единствената листа, която ще бъде подложена на гласуване е тази във Варна. Тя каза, че 56 от кандидат-депутатите на БСП не са членове на партията, но са обществени авторитети. Нинова призна, че има напрежение в партията заради листите, но това според нея е нормално.