Парламентарните групи на БСП и АБВ събраха необходимите подписи за сезиране на Конституционния съд по законопроекта за ратификация на дълга на стойност 16 млрд. лева, съобщи БГНЕС.

Това обяви в Народното събрание зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов от БСП.

"Необходимите подписи са налице", съобщи Янаки Стоилов. За да бъде сезиран Конституционният съд бяха необходими 48 подписа, докато БСП разполага само с 39 народни представители.

Доскоро единственият друг депутат, който бе подписал подписката, бе независимият Велизар Енчев, припомня агенцията. Въпреки заявката на лидера на АБВ Георги Първанов, че формацията му ще подкрепи тази подписка, дълго време това не беше факт, а двете парламентарни групи взаимно се обвиняваха по темата.

В близките дни ще има възможност подписката да се внесе в Конституционния съд, каза още Стоилов. Според него въпросът е много сериозен, мотивите са подробни и според БСП искането трябва да се разгледа, а след това съдът да се произнесе по същество.

На въпрос какво се случва, ако подобно решение бъде отменено от КС, Стоилов коментира, че решението на съда ще действа за в бъдеще и тези пари, които не са изтеглени, няма да могат да бъдат емитирани като дълг.

Запитан дали подкрепата на АБВ е сигнал, че е възможно взаимодействие по места между двете формации на местните избори, той посочи, че вероятно ще има допълнителни разговори между ръководителите на двете партии.

"За нас беше важно да се види, че по такъв важен въпрос е възможно взаимодействие, след като става дума за национални интереси и за интересите на българските граждани", каза Стоилов.

По-рано в парламента Румен Гечев коментира, че според него КС би трябвало да се произнесе в полза на жалбата, тъй като никой не е упълномощавал министъра на финансите да подписва подобно споразумение.

"Скандалното в цялото работа е, че той е подписал конкретно число - не "до 16 млрд. лева", а точно 16 млрд. лева. Ще искаме да върнат парите, които са дадени на посредниците", добави той.

Според Гечев, каквото и да реши Конституционният съд, посредниците ще си получат парите, които не са малко.

"Бих пледирал министърът на финансите и експертите да си бръкнат в джоба и да платят", каза той.

Според него е нечувано и няма такава практика, при която се сключват споразумения с посредници по емитирането на дълг за повече от една година. Всяка година Полша, Чехия, Франция, Италия и т.н. си обявяват търгове, на които се явяват посредници и ги печелят, обясни той.

Депутатът от БСП припомни, че ГЕРБ имат много лоша практика с Конституционния съд, тъй като имат над 130 текста върнати от него в предишното управление. "Всеки може да се подведе веднъж, два пъти или пет пъти, но над 130 текста е прекалено много", каза Гечев.