"Спирането" на европейското финансиране по оперативната програма "Наука, образование и интелигентен растеж" в България се оказа "алтернативен факт".

Финансирането по тази програма продължава и няма решение за неговото прекъсване, съобщи днес Комисията, след като Клуб Z я помоли изрично да потвърди или отрече съобщения в български медии.

Ресорният говорител Кристиан Виганд каза, че екип на Комисията е извършил ревизия на разходите по програмата у нас и е подготвил доклад, чието разглеждане с българските власти предстои. 

Той може да претърпи промени и изводите от него не са окончателни, посочи Виганд. Говорителят отклони въпроси по конкретното съдържание на доклада, преди той да бъде приет.

"Наистина се провеждат обсъждания с българските власти относно оперативната програма, която споменахте - "Наука и образование за интелигентен растеж, каза Виганд. - Имаше ревизия, която подготви чернова на ревизионен доклад, който сега ще бъде обсъден двустранно с българските власти, след като бъде обявен."

Докладът съдържа предварително установени факти, заключения и препоръки на ревизорите от Комисията, каза той.

"Те могат да бъдат променени в зависимост от забележките и по-нататъшната информация, получена от националните власти, каза Виганд. - Наистина ревизионният доклад още не е завършен, не е обсъден с българските власти."

На 10 февруари служебният министър на образованието Николай Денков съобщи, че междинните плащания по цитираната оперативна програма са замразени до отстраняване на установени нередности и че Европейската комисия предполага и суспендиране на програмата. Виганд днес изрично отрече това. 

Денков хвърли отговорността върху доскорошния министър на образованието Меглена Кунева. Тя му отговори, че за въпросната програма са отговаряли той и началникът на кабинета му Иван Модев и че за окончателни резултати от ревизията е още рано да се говори.

"Като министър установих тези проблеми и предприех мерки, за да не се допусне незаконосъобразно разходване на европейски средства, каза тя в изявление за медиите. - Възложих вътрешен одит от одитори на МОН, който установи тежки нарушения в процеса на оценяване и наличие на индикации за измама от страна на няколко новорегистрирани сдружения, зад които стоят едни и същи физически лица без история и опит в управлението на проекти. Наложих дисциплинарни наказания на служители на МОН и сезирах прокуратурата. Като резултат от тези мои действия спрях договорите с въпросните сдружения и те не получиха финансиране."