Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България ще получи азербайджански природен газ най-рано през 2020 г., а интерконекторът Гърция-България (IGB) ще бъде готов в края на 2019 г., припомнят от Министерството на енергетиката пред БГНЕС.

На 22 и 23 февруари в Баку ще се проведе среща на Консултативния съвет на Южния газов коридор. На нея България ще бъде представена от министъра на енергетиката Николай Павлов. Този проект има важно значение за доставките на азербайджанско "синьо гориво" за нашата страна.

"Най-реалистично би било първите обеми азербайджански природен газ да се получат у нас през 2020 г, след влизането в експлоатация на интерконектора с Гърция - IGB. Както е известно, "Булгаргаз" ЕАД има подписан дългосрочен договор със SOCAR за доставка на 1 млрд. куб. м на година от находището „Шах Дениз 2“. На практика азербайджанският газ ще покрива около 1/4 от потреблението на България след 2020 г., което представлява сериозен дял и реална диверсификация на източника и маршрута на газовите доставки за страната ни", заявяват от българското министерство на въпрос на БГНЕС кога най-рано може да се очаква азербайджанският газ у нас.

Ключов проект за доставката на азербайджанския природен газ до нашата страна е интерконекторът IGB.

Проектът има основна роля за развитие на Южния газов коридор. Той е признат за проект от общ интерес за Европейския съюз и е включен сред приоритетните проекти в Групата на високо равнище в рамките на инициативата за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа.

Коментари

Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Някой иска ли да заложи една стотачка?

Аз казвам, че ще има, колкото има от Набуко.
 's picture

geg

едва ли някой ще рискува 100лв., ама

конкурираме Черепа или просто си злорадстваме?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

27.08.2016 - DW:

" В същото време засега никой не иска да пренася газ от Гърция за България през ПРОБНО създадената реверсивна връзка, защото експлоатиращият я българо-гръцко-италиански консорциум иска невероятните 18 евро за 1000 кубическа метра пренос. Високите такси се диктуват от инвеститорите /50% от общия капитал принадлежат на „Булгартрансгаз“ – б.а./ които искат бързо да си приберат парите независимо от пораженията върху пазара и европейската политика за диверсифициране на източниците на енергийни доставки. Съдете сами кой в крайна сметка извлича ползи от така наложената конюнктура. Във всеки случай сред печелившите са и „добре мотивирани“ чиновници в държавния енергиен монопол." Същият консорциум ще строи и IGB.. Да си го отчетете за цената на азерската газ.. След като средно европейската такса за транзит е около 2 евро.. А ний сме си свикнали да я чакаме азерската газ.. Още от 1998-ма год. един министърин на СДС ния осигури. Дори и гвардейците си строи на аеропорта.. Да му дуят фанфари, че ни е освободил от руската газ.. За възможностите на ТАНАП да просуска газ до 2020, за заявките на ГЪРЦИЯ, ИТАЛИЯ и ТУРЦИЯ - като инвеститори в ТАНАП и ТАП, за това, че газ за България може да има в тръбата чак след 2026-та година си четете сами..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.