Днес започва строителството на Трансанадолския газопровод  (ТАНАП), съобщи Анадолската агенция. ТАНАП преминава през територията на Турция от границата ѝ с Грузия до тази с Гърция, като ще се захранва с газ от азербайджанското находище "Шах Дениз". Проектът е част от инфраструктурата на Южния газов коридор на Европейския съюз, чиято цел е да доставя синьо гориво до Южна Италия. 

Символичното полагане на първата тръба ще се състои в 15:30 часа в гр. Селим, област Карс в Турция, като българският министърът на енергетиката Теменужка Петкова също ще участва в церемонията по начало на строителството на газопровода.

На церемонията ще участват шефът на азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR Рьовнаг Абдулиев, който е и председател на управителния съвет на ТАНАП, министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, както и президентите на Грузия Гиорги Маргвелашвили, на Азербайджан - Илхам Алиев и на Турция - Реджеп Ердоган.