Т.нар. РБ-2, коалицията на Местан и НПСД - това е пространството на ГЕРБ в българската политика. Голямата опасност в политиката е БСП, но огромният проблем с ГЕРБ е, че връщат БСП на власт. ГЕРБ идваше на власт на крилете на крилете на недопускането на БСП, но след това управляват по същия начин. И ще ви го каже всеки човек от бизнеса. 

Това заяви водачът на "Нова република" Радан Кънев пред Нова тв. На въпрос дали би защитил бившите си партньори от Реформаторския блок, които бяха министри в кабинета "Борисов 2" от "атаките", дошли с ревизията, направена от служебното правителство, Кънев заяви:

"Тези министри първо бяха много тежко атакувани от ГЕРБ. Сигналът за атака дойде от Бойко Борисов. Предупреждавахме за това в продължение на повече от година. Но заради непрекъснатото им подлагане и плонжиране пред Борисов, ГЕРБ превърна тези хора от своя патерица в своя изтривалка."

По думите му тезата, че "дясното е разделено на три" е невярна, защото изборът всъщност е между Бойко Борисов и "Нова република", защото дясното обединение е единствената алтернатива. 

"Въпросът в България сега е има ли алтернатива на надпреварата между ГЕРБ и БСП в социалистически популизъм, който във властта се превръща в социалистическа кражба", заяви Кънев. И добави - "Не съм от тези, които заявяват, че ще дадат трети непълен мандат на Бойко Борисов", припомняйки, че лидерът на ГЕРБ няма нито един пълен мандат нито като кмет, нито като премиер.

Водачът на "Нова репубрика" припомни, че е поискал прошка от хората за компромиса, който бе направен с влизането във властта през 2013 г. След това отговори на въпрос защо в редиците на дясното обединение има хора, които бяха и в ГЕРБ:

"Милиони хора, честни хора, десни хора от онази първа вълна на ГЕРБ през 2007 г. повярваха на Бойко Борисов, че ще махме БСП от власт. Но когато видяха, че става дума за социалистическо управление като манталитет - напуснаха".