Благодарение на решението на Великобритания да напусне Европейският съюз и последвалото падане на паунда, много компании започват да променят цените си в Обединеното кралство. Последен пример за това е Microsoft, съобщи Engadget.

Цените на софтуера и облачните услуги вече бяха вдигнати веднъж в началото на годината, но сега компанията на Бил Гейтс тихо повиши и устройствата.

В онлайн магазина на Microsoft за региона новият луксозен лаптоп/таблет Surface Book е с поне 150 паунда по-скъп - за базовата версия. Най-скъпата, с мощен Core i7 процесор, става с 400 лири стерлинги по-скъп, от 2649 на 3049 паунда.

С около 150 паунда се вдига цената и на таблета Surface Pro 4. 

"Като реакция на наскоро направено проучване увеличаваме цените в британски лири на част от нашия хардуер и софтуер, за да бъдат те съобразени с динамиката на пазара. Тези промени са само за продукти и услуги, купени от индивиди или организации, които нямат договор за лиценз. Те влизат в сила от 15 февруари 2017. За недиректни продажби, при които нашите продукти и услуги се продават от партньори, крайната цена ще зависи от тях."

Това означава, че в момента вероятно много от устройствата ще могат да се намерят и на старите цени.

Само преди дни производителят на умни говорители Sonos също обяви, че вдига цените с 25% от 21 февруари. Всъщност, те реагират сравнително бавно - OnePlus, HTC и Apple вдигнаха цените още миналата година. Не е ясно дали няма скоро обаче да се наложи да ги увеличат повторно, след като британският парламент одобри Брекзит.