Рекорден брой независими кандидати за депутати са се регистрирали в трите избирателни района в София. Това показа проверка на Клуб Z в районните избирателни комисии. Мераклиите да влязат в парламента мажоритарно са общо 9, а сред има двама доскорошни народни представители и внук на Никола Вапцалов. 

Острието на "Патриотичния фронт" в 43-тото народно събрание по всични въпроси от парламентарната трибуна Димитър Байрактаров е регистриран от инициативен комитет за депутат в 25-и МИР в столицата. Досега бившият журналист от телевизия СКАТ представляваше Бургас и бе от листите на НФСБ на Валери Симеонов. В инициативния комитет, който го издига, е и съпругата му Радостина, става ясно от решението на районната комисия. Самият той днес не беше открит по телефона, за да каже защо е решил да участва в изборите самостоятелно, а не заедно с бившите си съпартийци и колеги от "Обединени патриоти", както се казва коалицията след присъединяването на "Атака" към НФСБ и ВМРО.

В същия избирателен район ще се състезават още 4-има независими. Един от тях е Венцислав Василев Кенанов, който е сред хората на бившия депутат от БСП, а след това създател на "Нормална държава" Георги Кадиев. Заради проблем със съдебната регистрация на партията му обаче се реши да се издигат мажоритарни кандидати в различни избирателни райони, които се регистрират от инициативни комитети. 

Другите трима независими кандидат-депутати от 25-и МИР не са политически и обществено популярни. Това са Тодор Костадинов Белмустаков, Гергана Стойчева Денева и Мария Петрова Колева.

В центъра на София, който е обхванат от 24-и МИР, независимите кандидат-депутати са двама. Единият от тях е с потекло - това е наследник на големия български поет Никола Вапцаров, който носи същото име - Никола Николов Вапцаров. Той е син на племенника на поета и е учредител на "Нормална държава" на Кадиев. Според медийни публикации на последните европейски избори той е трябвало да бъде кандидат за евродепутат на задно място в листата на БСП. В последния момент обаче не попаднал в листата. След това на вота през 2014 г. е кандидат за независим депутат, но от Благоевград.

Другото име е Николай Борисов Андреков. Ако не става дума за съвпадение и на трите имена, той е бил кандидат за директор на Столичния куклен театър на последния проведен конкурс, но губи от настоящия директор Кирякос Аргиропулос.

Самият Георги Кадиев e кандидат в 23-ти МИР, откъдето влезе като депутат от БСП и в 43-тия парламент, след като бе предпочетен от червените избиратели с преференция. Сега той ще се конкурира с бившия си съпартиец и бивш колега и в Столичния общински съвет от социалистите Жельо Бойчев. Едно от обещанията на лидера на нерегистрираната партия "Нормална държава" е ако стане мажоритарен депутат, да внесе промени в Изборния кодекс за въвеждане на 100% мажоритарна избирателна система в два тура. Така, както е предидено в референдума, поискан от Слави Трифонов. Подобни промени Кадиев внесе и в последния парламент, но те не стигнаха до пленарната зала заради преждевременния край на последното НС.

Сред независимите конкурент на Кадиев за вота в 23 МИР ще е дама на има Ева Петрова Маринова.

На предишните парламентарни избори в София нямаше нито един регистриран независим кандидат за депутат. Досега никога в Народното събрание не избиран представител, издигнат от инициативен комитет.