Селфи на Анас Модамани с канцлера Меркел от 2015 г., превърнало се в символ на решението й да допусне стотици хиляди мигранти в Германия, стана обект на съдебно дело срещу "Фейсбук". Модамани, бежанец от Сирия, поиска в понеделник социалната мрежа да забрани споделянето на неговата снимка или каквато и да е нейна версия, след като тя се появи неколкократно във фалшиви новини, свързващи го с терористична дейност.

Процесът по едно от няколкото подобни дела срещу "Фейсбук" в Германия акцентира върху основни правни въпроси: например кой е отговорен за съдържание, публикувано от анонимни източници, и дали хора, които репостват чужд текст или изображение, изменено от някого, могат да бъдат подведени под отговорност за клевета. Загрижеността относно националистическата и популистка пропаганда, както и за фалшивите новини в страната, расте преди общите избори, насрочени за септември, съобщава „Ню Йорк таймс“.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас предложи "Фейсбук" да носи отговорност за разпространение на език на омразата, а специален екип, организиран от държавата с участието на представители от "Фейсбук", "Гугъл" и "Туитър", да проучи колко време е необходимо на тези компании за свалянето на постове, отбелязани като реч на омраза. Очаква се екипът да бъде готов с доклад в близките месеци.

Кой е Анас Модамани?

Модамани, сега на 19 години, пристига от Сирия в Германия през 2015-а и е настанен в дом за бежанци в Берлин, където Меркел отива на посещение през септември същата година. Селфито, което той си прави с канцлера, е широко споделяно от неговата фейсбук страница и става емблема на миграционната политика на Меркел. Но политиката ѝ към мигрантите намалява обществената подкрепа за нея и спомага за възхода на популистката крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“.

Защо Модамани съди фейсбук?

Сириецът е подал иск в съда във Вюрцбург в южногерманската провинция Бавария с настояване "Фейсбук" да отстрани от сайта си всякакво съдържание, свързващо го с тероризма.

Според адвокат на Модамани Чан-джо Юн, въпреки че клиентът му е изтрил снимката и е поискал тя да бъде свалена от някои публикации, кадърът все още се появява на страниците на други потребители в социалната медия, както и във фалшиви репортажи, обвиняващи го във връзки с тероризма.

Изображението е било използвано в публикации за атентатите в Брюксел през миналата година и на Коледния базар в Берлин. Наскоро някой е публикувал снимка на Модамани във фейсбук с обвинението, че е бил замесен в опита за подпалване на бездомник в Берлин.

Адвокатът на Модамани смята, че клиентът му ще продължи да бъде жертва на клевети, докато фейсбук не използва алгоритми, с които да предотврати възможността изображението да бъде възпроизвеждано.

„Искам мир в живота си – каза тийнейджърът пред репортери след първото заседание на съда. – Знам, не всеки ми вярва, но много хора ме мразят. Всичко, което съм направил, беше едно селфи с г-жа Меркел.“

Как се защитава фейсбук?

От пресслужбата на социалната медия гигант съобщиха, че "Фейсбук" е готов да изпълни своите задължения според германските закони и вече са изтрили всичко, посочено от адвоката на Модамани. Но според тях в случая става дума за клевета, а не за нарушение на правилата на социалната медия. Това означава, че отговорност трябва да се търси от хората, публикували снимките на г-н Модамани, а не от "Фейсбук".

Каква стана в съда в понеделник?

В откриващото си слово адвокатът на ищеца наблегна, че "Фейсбук" има техническата възможност да изтрие изображението и да предотврати публикуването на негови копия. Адвокатите на социалната мрежа подчертаха, че премахват всички публикации, обозначени като клеветнически, но само потребителите могат да ги информират за такива материали.

След близо двучасов спор, в който адвокатът на Модамани определи като „нелеп“ аргумента на "Фейсбук", че не може да намери и да премахне всяко копие на изображението, двете страни отхвърлиха предложение от съдията за споразумение – "Фейсбук" да плати обезщетение и делото да бъде прекратено. Съдия Волкмар Зайпел заяви, че случаят повдига въпроси, свързани с личните права в дигиталната сфера, които законът още не е обхванал и съдът може би няма да е в състояние да им отговори. Решението се очаква на 7 март.

Как "Фейсбук" се бори с речта на омразата и фалшивите новини?

Първоначално социалната мрежа отхвърли обвиненията, че е оказала влияние върху избора на президент в САЩ чрез разпространяване на невярна информация. Но Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на "Фейсбук", предприе стъпки за засилване на защитата от подобни обвинения. През миналия месец "Фейсбук" обнови опцията, която предлага линкове към популярни материали, така че да показва предимно резултати от сериозни информационни източници. Освен това се съюзи с няколко новинарски компании, сред които „Вашингтон пост“, испанския „Ел Паис“ и германската медийна организация с идеална цел „Коректив“, за да предоставя подбрани новини от по-сигурни източници за своите 1,8 милиарда потребители.

Във Франция "Фейсбук" и "Гугъл" работят с местни новинарски медии, за да гарантират, че на техните платформи няма да има фалшиви новини. Според критиците тези практики съвсем не са достатъчни.

Какви други съдебни битки води "Фейсбук" в Европа?

Това съвсем не е единственото съдебно предизвикателство, с което се сблъсква "Фейсбук" в Европа. Във вторник ирландски съд трябва да реши дали "Фейсбук" злоупотребява с цифрови данни на европейците, като ги прехвърли в Съединените щати. Това дело срещу социалната мрежа, която има свое международно седалище в Дъблин, следва решение на Европейския съд от 2015 г., анулиращо предишен договор за обмен на данни между ЕС и САЩ.

Защитниците на личните данни казват, че "Фейсбук" нарушава европейските правила чрез трансфера на данни на потребителите си от другата страна на Атлантика. Компанията отрича обвиненията. Правни експерти са на мнение, че случаят ще бъде изпратен в Европейския съд.

"Площад Славейков"