БСП прие предизборната си платформа на 49-ият конгре на партията днес. „За“ платформа гласуваха 472 делегати, „против“ - 7, въздържаха се 4-ма.

Сред приоритетите на столетницата е създаване на фонд „Иновации“, фонд „Индустрия", балансирана по отношение на Русия външна политика, увеличаване на учителските заплати първо с 15%, а до края на мандата - с 40%, и реален икономически растеж не по-малко от 12% за 4 години евентуално управление.

В документа със заглавие "Поискай промяната: правила, сигурност, справедливост" са записани и дългосрочни цели - 20-30 години ще са нужни, за да станат българите 8 милиона и никой от тях да не е беден.

По отношение на увеличаването на доходите, което Нинова обеща, в програмата няма точни обещания за заплати и пенсии, но от левицата обещават старите пенсии да се преизчислят.

Изпаднала е идеята, според която лихвите по кредит за първо и единствено жилище до 100 000 лв. на млади семейства се приспадат от дължимия данък общ доход. 

По-рано левицата реши, че ще гласува предложенията на лидерката си Корнелия Нинова на конгреса на столетницата днес.

Това стана ясно, след като в началото делегат от Изгрев предложи отпадане на промените в устава. Това заплаши ограниченията, според които всеки депутат от БСП ще може да бъде такъв за не повече от три мандата - 12 години. А лидерът на партията да се избира пряко и да може да бъде такъв за не повече от два мандата.

Делегатът се мотивира, че тези текстове разделят партията, внасят вътрешно напрежение, което е не е нужно точно преди изборите. Бившият депутат Ненко Темелков обаче изтъкна, че ако тази точка отпадне, то ще се бламира лидерът на пртията Корнелия Нинова и Националния съвет.

В крайна сметка предложението бе отхвърлено с 66 гласа "за", 111 "против" и 24 въздържали се.

Конгресът на БСП започна обичайно с Интернационала. Химна на международното работническо движение бе изпълнен пред делагатите след химна на България и на ЕС.

На конгреса присъстваха посланици от 18 страни, сред които и руския посланик Анатолий Макаров.