Авиокомпаниите и митническите служби в САЩ вече допускат хора от 7-те мюсюлмански държави, забранени от изпълнителнителната заповед на президента Доналд Тръмп.

Това стана, след като федерален съдия от Сиатъл отсъди, че забраната е насочена към мюсюлмани и е вредна, ефективно блокирайки спорния ход на държавния глава.

Според решението на новоизбраният президент, в следващите 120 дни се спира програмата за приемане на бежанци. Тези от Сирия са спряни за неопределен период от време, а всеки, пристигащ от Ирак, Сирия, Либия, Сомалия, Судан и Йемен губи визата си за 90 дни. Според някои изчисления над 600 000 визи са анулирани.

Джеймс Робарт е отсъдил срещу твърденията на правителствени адвокати, според които американските щати нямат правна позиция срещу заповедта на Тръмп. Първи нещата в съда повдигат от щата Вашингтон, но в иска се включва и Минесота.

Белият дом изключително бързо публикува реакция от страна на администрацията - в най-ранно време те ще изискват от Департамента по правосъдието да блокира решението на съдията, защото заповедта на Тръмп е "законна и подходяща". Особено интересно е, че в първоначалното съобщение от новият дом на Тръмп обявяват решението на Робарт за "възмутително" (outrageous), после тази дума е премахната.

От администрацията твърдят още, че според закона президентът може да спира всякакви "външни", ако прецени, че те са опасност за интересите на САЩ.