Европейският съюз днес декларира, че за разлика от САЩ не възнамерява да спира нелегалната миграция със стени и забрани, а чрез сътрудничество със страните, от които тя идва.

Държавните и правителствените ръководители на 28-те приеха в малтийската столица Ла Валета план да спрат нелегалния трафик на хора от Либия през Средиземно море, тъй както миналата година направиха заедно с Турция в Егейско море.

За целта ЕС е готов да даде 200 милиона евро на нестабилната северноафриканска страна и да опрости процедурите на своите държави за връщане на незаконни имигранти. 

В специална декларация лидерите "приветстваха" предложение на Европейската комисия за финансовата помощ. Тя се прибавя към специален европейски доверителен фонд за Африка, който мобилизира 1,8 милиарда евро от бюджета на ЕС и 152 милиона евро от държавите членки. Общата помощ за развитие, която ЕС е предвидил за Черния континент, през т.г. е 31 млрд. евро, се казва в декларацията.

Тя е непряк европейски отговор на политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп, който пое друг път към ограничаване на миграцията - със стена между САЩ и Мексико и забрана за влизане на граждани на седем предимно мюсюлмански държави. 

"Ние потвърждаваме нашата решимост да действаме  при пълно спазване на човешките права, международното право и европейските ценности и в единодействие с Върховния комисариат по бежанците на ООН и Международната организация за миграцията", се казва в декларацията.

"Ние не вярваме в стени и забрани", каза по-рано през деня върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Ако САЩ предпочитат друг подход, това не е европейски проблем, това е американски проблем".

Джоузеф Мускат, министър председател на Малта, която сега председателства ЕС, каза, че днес държавите-членки са проявили отдавна невиждано единство по трънливия въпрос за миграцията, който от пика на кризата през 2015 г. е ябълка на раздора между тях. 

През последните четири месеца на 2016 г. незаконните влизания в ЕС през Егейско море са намалели с 97% благодарение на споразумение за сътрудничество на ЕС с Турция за спиране на нелегалната миграция. Сега Европа се опитва да постигне същото в Централното Средиземноморие, където се оформя нов поток.

Основната част от него, т.е. 181 126 души, е минала м.г. от предимно транзитната Либия в Италия и включва граждани на Нигерия (21%), Еритрея (11%), по 7% от Гвинея, Гамбия, Кот д'Ивоар, по 6% от Сенегал и Мали, Судан (5%) и по 4% от Бангладеш и Сомалия. Огромното мнозинство от тях са икономически мигранти без право на международна закрила за разлика на идващите в Турция, която подслонява близо 3 милиона бежанци от конфликтите в Сирия и Ирак. 

Либия от година има легитимно правителство, което се опитва да възстанови страната от години на двувластие, хаос, въоръжен вътрешен конфликт и тероризъм, последвали свалянето на диктатора Моамар Кадафи през 2011 г. На срещи с лидерите на ЕС вчера в Брюксел либийският министър-председател Файез Мустафа ал-Сарадж обеща да сътрудничи на ЕС в овладяването на нелегалната миграция по опасния маршрут през Средиземно море.

Декларацията потвърждава ангажимента на ЕС да обучава либийската гранична и брегова охрана както и да поддържа военноморската си мисия "Софѝя" за спиране на трафика на хора през Средиземно море.

Допълнителната финансова помощ е за местните общности, които приемат мигранти, за оборудване на приемни центрове и лагери, за доброволните им връщания, за борбата с трафикантите на хора и информационната кампания сред жертвите на трафика за това какво ги очаква след рискованото пътуване през пустинята и Средиземно море към Европа.

В декларацията ръководителите се ангажират да отстранят сега съществуващите пречки за по-бързо връщане на нелегално пристигналите в Европа и одобряват намерението на Европейската комисия да предложи план за действие в тази област.

Благодарение на споразумението с Турция годишният миграционен поток към ЕС е спаднал с 885 386 души (79%) от над 1 милион души през 2015 г. на 182 534 души през 2016 г., съобщи Съветът на ЕС.