Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов участва лично в представянето на акценти от управленската програма на ГЕРБ за предсрочните парламентарни избори. Прояви се и като водещ, и като коментатор на предложенията и събитията, а докато бившите му министри и кметицата на София Йорданка Фандъкова представяха приоритетите, той се включваше с коментари. Не пропусна и репликите към БСП и служебното правителство, любимата тема колко и какво е платил заради други правителства, впусна се в спомени за детството си и мечтите тогава, заплаши, че толерантостта му е свършила....

Въведението:

Борисов въведе аудиторията в темите, които ще са в новия дневен ред на ГЕРБ. Изброявайки какво е заварил двата пъти, когато е идвал на власт.

"Грабежи, поръчкови убийства, отвличания – вече не трябва да са интерес... После какво заварихме - обеднели градове,  инфраструктура... Хората искаха магистрали, пречиствателни станции, жп линии, туризъм, култура... "

Една държава може да си постави 2-3 приоритета, които да финансира. Затова в Европа всяко правителство награжда това, което прави предишното. Ако всеки беше правил по 1 магистрала – нямаше да правим 6 едновременно. Ако всеки беше строил по 10 км метро - сега нямаше да правим цялото, ако имаше пречиствателни станции - морето ни щеше да е чисто, реките щяха да са чисти...

Напомням, че 2,5 милиарда лева живи пари изплатихме. Ако не бяхме плащали на Вашингтон и Москва за централите - ако тези пари бяха дадени за локомотиви, за заплати на учители – какъв щеше да е растежът пред 2016-а, попита Борисов. И обяви, че новият фокус на програмата за управление ще е какво може да се надгради над свършеното и да стане по-добре.

Последваха изложенията на Фандъкова за образованието, на Екатерина Захариева за сигурността и справедливостта, на Владислав Горанов за фискалната дисциплина, на Делян Добрев за икономиката и здравеопазването, на Томислав Дончев за енергетиката и армията. По думите на Борисов с темпа на повишаване на събираемостта на приходи и "повече принуда в дадени сфери" може да се постигне и 1500 лв. средна заплата за 4 години, и 650 лв. минимална заплата... Но уточни, че това не е като заявките на БСП, защото се борави с възможностите. 

"Казвам го, защото пак чувам грандомански заявки, за които после някой плаща. А това е българският народ..."

Но... Слави Трифонов е прав

След представянето на част от приоритетите Борисов се включи с уточнение:

"Всичко това има смисъл да се говори сега при едно положение – в следващите 1-2 седмици съдът да се произнесе за задължитерността на референдума (на Слави Трифонов за мажоритарни избори - б.р.).

Лидерът на ГЕРБ подкрепи призива на Слави Трифонов, ако референдумът се окаже задължителен, следващият парламент само да промени изборния закон и да се саморазпусне, отивайки на нови мажоритарни избори. 

За машинното гласуване

"Ние също сме "за", макар че не решава основния въпрос с купуването на гласове и вота на тези, които няма да гласуват машинно. Чувам, че наемът на тези машини ще е поне 18 млн. лева...

Ако този антагонизъм продължава – не знаем дали ще може да се направи правителство, не виждам как ще се състави, а при мажоритарни не знаем изобщо какво ще се случи като състав на парламента – и с машините може да се окаже, че някой през няколко месеца ще получава 20-30 милиона, огромни пари...

От ГЕРБ няма да има никаква обструкция – служебното правителство, президентът Радев - ще осигурим подкрепа - да решат, да съберат бранша - да се произведат такива машини, защото те много често ще бъдат ползвани в следващите месеци и години и наемът е огромен разход за държавата. Да намерят вариант и бързо да го направят. Няма да ги атакуваме. Поне да знаем, че тези машини ще са собственост на държавата. Иначе откъде ще дойдат - от Филипините ли, от Канарските острови, как ще пътуват, кой ще ги пипа... Иначе нямаме никаква сигурност. 

За социолозите... не поименно

 "Като направят някакво телефонно проучване, получили такива резултати - и експлозия... Знам цената на тази експлозия - идвали са при мен компании, аз съм дискретен човек, но знам цената да има експлозия колко си  готин... Предлагана ми е, не съм я приел. За мен е важно да имаш 5 души да те харесват, но да те харесват, а не да лъжеш. Да кажеш - това мога да го направя - с тези хора, с този екип... Има друг, който може по-добре - добре дошъл е..."

За служебното правителство, ревизията и БСП

"Времето на моята толерантност приключва. Времето да търсим съединението, мобилизацията на нацията – 2 години го правихме", заплаши отново лидерът на ГЕРБ покрай темата за ревизиите в министерствата, обещани от служебния премиер Огнян Герджиков.

"Темата за проверките само ме радва. Да видим какво ще изкара. Но това, което правят, е заемане на страна в предизборната игра. Всяко изречение, което спестява чудовишните манипулации и кражби, се опитват да ни го насложат. Тези, които разбиха КТБ – не могат да ни го припишат на нас това. Те пляскаха на Пламен Орешарски, когато изтегляха държавните пари и фалираха банката. Умишлено... Надявам се скоро да има обвинителен акт по КТБ, да се знае...", ядоса се Борисов.

И обяви, че помни: "Как се купиха кугъри, пантери, спартани – необорудвани и без резервни части. "Авионамс" как е продадена - успяхме да я одържавим... Тези, които доведоха Батко и Братко - ще строят магистрала, без да крадат!! Това вече е нахалство, това е брутално... Ще говоря с часове на всеки, който посегне на името ми." След това Борисов декларира:

"Аз съм за ревизия на всичко. Ако може по-бързо. Вие толкова ни проверявахме медиите... Проверявайте ни от сутрин до вечер... Не ме касаят на това правителство проверките. Понеже се счупи моделът в Румъния, толкова хвален... приели закон, който оневинява корупцията.

Скъпи мои, забравихте ли тройната коалиция какъв закон прие – каквото са свършили, не подлежи на проверка. То е 1:1 с румънския закон. Много къса памет... Ще проверяваме сега 2 години назад... Аз искам 20 години. "

После бившият премиер припомни как сега тече разследване на телефонна централа (проверката в МВнР, заради което бе обвинен зам.-министър Христо Ангеличин - б.р.), а когато е имало един министър Драгомир Стойнев и без търг и конкурс е поискал реактор от "Уестингхаус" за 5 милиарда долара "да закара на "Козлодуй"...

"50 000 лв. срещу 10 милиарда лева... Плюс тези 2,5 милиарда, които платихме... Какви пенсии, какви заплати, за какво щяхте да говорите тогава", продължи Борисов.

За закона за концесиите

По думите на Борисов е дошъл при него Томислав Дончев, на когото вярва, и е казал, че ако не мине законът, но ще дойде кърваво писмо от Брюксел. "Ако сме считали, че има нещо нередно – дали щяхме да го вкараме, защо да правим нещо, което има проблем", попита Борисов.

За външната политика и детската мечта

"Българският интерес се е пазил и ще се пази. Акцентът ми е – само през КПП могат да влизат хора в България. Осигурили сме дарения и 320 милиона лева целево за България, за границата. Който донесе над тези пари, които сме донесли ние, 1 евро отгоре да е, ще го аплодирам около 30 минути на тази маса. Ще засичате", заяви Борисов.

По въпроса с Владимир Путин и думите му от вчера в Унгария, че България не се е противопоставила на Европейската комисия, лидерът на ГЕРБ каза:

"А с Путин това се разбрахме – европейският хъб и 15 милиарда тръба трябва да бъде изградена. Казват, България не се е противопоставила на ЕК. Няма как да се противопоставим на нашето си семейство, нашата си комисия, единствените, които са давали пари, другите са вземали от България."

Последва въпрос от залата за въвеждането на доброволна военна служба и дали това не е заявка, че ГЕРБ отсега биха управлявали с Патриотичния фронт.   

"Не, те искат казарма. Ние не искаме това. Томислав Дончев, аз това го харесвам, говори малко сърдито – говори, сякаш се кара и излиза едва ли не под строй да марширувате на излизане, пошегува се Борисов - и обясни: - Проучихме с военните, които имаме – и имаме пилоти и адмирали – момчета и девойки искат да се научат, искат да стрелят, да видят... Това е чувство за съхранение. И моята мечта като малък беше да марширувам по плаца. Ей това ми харесва... После си се чудех сам какво съм искал. Но защо да няма за тези момчета и девойки с инструктори да се научат?"

По думите на Борисов в ситуацията в света - добре е да се подготвяме, защото само на по-старото поколение "кубинките и дрехите ни са в гардероба"...