Правителството ще осигури необходимия финансов ресурс за осигуряването на машини за гласуване във всички избирателни секции в страната, но и за тези в чужбина. Това обеща вицепремиерът по вътрешната сигурност и отговорник за организацията на предсрочния вот на 26 март Стефан Янев. Той се срещна днес с ръководството на ЦИК, представители на МВнР, МВР, ГРАО, финансовото министерство, Агенцията за електронно управление - институциите, ангажирани с вота.

Янев уточни, че машините за гласуване ще са над 13 000 - според броя на изборните секции, увеличен с 10%. Въпросите колко ще струват устройствата и как ще бъдат сертифицирани машините е от компетентността на ЦИК.

"Въпросът за сертифицирането и обществената поръчка са от компетенциите на ЦИК. Цялата обществена поръчка като характер и параметри е дело на ЦИК. Аз не мога да говоря от тяхно име, нося отговорността си за това, което е по закон. Когато е готова поръчката, ЦИК ще съобщят параметрите й. Каквито и да са средствата, колкото и повече да са, ще търсим решение”, посочи още Стефан Янев, цитиран от БГНЕС.

По-рано през деня от Обществения съвет към ЦИК призоваха да не се бърза с въвеждането на машинния вот.

 
Малко по-късно служебният премиер Огнян Герджиков призова чрез медиите всички неправителствени организации, които се занимават с избори, да сформилат бързо нов изборен борд, който да подпомага институциите за организацията на честни парламентарни избори. Правителството от своя страна се ангажира да помага логистично на подобна организация.
 
 
Предстои пресконференция на ЦИК. Стефан Янев увери, че няма проблеми с процедурите по подготовка на изборите, които вече са стартирали, по отношение на цялостната организация на изборите.
„Всичко върви, нямаме технически проблеми на този етап”, подчерта вицепремиерът.