Украинският президент Петро Порошенко прекъсна посещението си в Германия заради кървави сражения в Донбас, взели десетки жертви, предаде Нюз.Ру.

Главната причина са обстрелите в района на град Авдеевка в Донецка област, уточни прессекретарят на държавния глава Святослав Цеголко.

"Обстрелите се водят от руски бунтовници, което доведе до извънредна ситуация, граничеща с хуманитарна катастрофа", написа Цеголко в туитър.

Сепаратисти изстрелвят по Авдеевка ракети "Град" от крайни квартали на Донецк, твърдят местни жители, цитирани от агенция УНИАН.

Порошенко реши да се завърне в Киев, за да координира предприеманите от правителството действия за предотвратяване на хуманитарна катастрофа в Авдеевка.

Заради обстрелите градът е останал без ток и парно, съобщи Генадий Зубко - министър на регионалното развитие, строителството и жилищно-комуналното стопанство. Там живеят 25 000 души. В Авдеевка е обявено извънредно положение.

Сепаратистите обстрелват интензивно Авдеевка от 29 януари. В неделя и понеделник там са загинали общо петима 8 украински военнослужещи, а 34-ма са ранени.

Военното министерство на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) твърди, че загубите на украинците са десетки. Според сепаратисткото ведомство силите на Киев се опитали да пробият през позициите на т. нар. опълченци през последното денонощие. В резултат били убити над 20 украински военнослужещи, а близо 40 са ранени. Данните бяха огласени от Едуард Басурин - зам.-командващ корпуса на самозваното министерство.

Донецката новинарска агенция (ДНА) също цитира думи Басурин, но според тях украинските сили са дали най-малко 76 убити и също толкова ранени. Според него данните се съдържали в доклад на шефа на украинския генщаб Виктор Муженко и били прехванати от разузнаването на ДНР. Басурин твърди, че командването в Киев умишлено крие загубите, за да не всее паника сред своите военни.

Преди да прекъсне посещенето си в Германия, Петро Порошенко се договори с анцлерката Ангела Меркел контактите в "нормандски формат" за Украйна да продължат и по-нататък. Според администрацията в Киев не се очаква "спад" на този формат след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Този вид контакти е и единственият начин Русия да бъде принудена да спазва Минските споразумения.