Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Още в първия си пълен ден като служебен земеделски министър на проф. Христо Бозуков му се наложи да гледа протести от кабинета си на бул. "Христо Ботев" в центъра на София. Нещо повече - недоволни фермери разляха мляко пред главния вход на министерството с пожелание към новото правителство:

"Да им върви по мляко!”

Животновъдите разливаха точно по 70 литра мляко - колкото занапред трябва да доказват, че са предали, за да получат субсидия.

Представителите на различните браншови организации се събраха днес пред сградата на ведомството, за да изразят несъгласието си с готвените промени в наредбата за директни плащания в бранша. Стопаните са против публикуваните за обществено обсъждане предложения на земеделското министерство за плащания на животно. Според новите критерии в стопанството трябва да има поне 50 овце майки или 20 кози майки, за да може фермерът да получи субсидия. Досега такова изискване нямаше.

Протестиращите поискаха оставката на всички, които са писали измененията в наредбата, и по-точно на директорите на животновъдни дирекции в агроведомството. И призоваха да се консумират българско мляко и млечни продукти, а не вносни.

Земеделският министър излезе за кратко при овцевъдите и обяви, че е готов да преразгледа спорната наредба, която доведе до напрежението. След като ги упрекна, че не са поискали разговор и не са го предупредили за демонстрацията, проф. Христо Бозуков покани техни представители в министерството.

Министърът все пак призна пред журналисти, че основания за протеста има и че той ще работи за промяна в правилата, които създават изкуствено напрежение в сектора.

Също днес служители на летище София, предимно отговарящи за чистотата, протестираха пред сградата на Президентството срещу предстоящото отдаване на концесия на обекта. Според тях страната ще загуби повече, отколкото ще спечели, ако аерогарата отиде в частни ръце. Те се страхуват, че ще останат без работа след идването на концесионера.

Протести срещу концесията имаше и пред лятото на 2016 г., след като правителството "Борисов 2" стартира процедурата.

Протестиращите срещу концесията на летище София. Снимка БГНЕС

 

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Като новопроизведен автентично-десен,

заявявам, че този жалък "протест" е явна демонстрация защо икономическото влияние на Европейския съюз е вредно за нас. Очевидно имаме огромно и корупционно изкривяване на целия сектор, което съществува заради евросубсидиите. Виждаме нагледно какво става, когато мързеливият нашенски "производител" се научи да цица от субсидиите, които псевдо-психодесните от ЕНП раздават, за да си пазаруват гласове. Вместо невидимата ръка на пазара да докара здравословни фалити, които да свалят цената, да привлекат инвестиции в окрупняване на фермите и въвеждане на нови технологии и подобряване на качеството, което е в интерес на консуматора и би увеличило нашия дял, ние имаме тази порочна, наложена ни от ЕС практика. Пътят към истинско, дясно-капиталистическо общество очевидно лежи през отказа ни от субсидии и от намеса на държавата. Нека пазарът оправи бакиите на сектора. А ако има протести, имаме полиция и жандармерия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.