Ново открито писмо – този път от 5 западни търговски камари, изразява пред Министерския съвет, Народното събрание, президента и др. институции опасения, че има „недостиг на върховенство на закона“ в България. Поводът е поредицата от дела, които дружеството „Глориент инвестмънт” води срещу доминирания от депутата Делян Пеевски „Техномаркет“, че не си плаща наема и отказва да напусне обектите.

Сред подателите са представители на британския, австрийския швейцарския, норвежкия бизнес у нас, казаха наши източници, а писмото е продължение на информационните писма, отправени до английския, френския, холандския, американския посланици в България от "Глориент" по-рано тази година.

Сред получателите на посланието, отправено преди няколко дни, са още и тримата вицепремиери – Меглена Кунева, Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, както и правосъдната министърка Екатерина Захариева, научи още Клуб Z. Писмото е "входирано" във всички институции, но изрично изискване на подателите е било да не се оповестява преди втория тур на изборите, за да не се изтълкува, че има политически елемент. Затова и текстът му още не е публичен.

Какъв е казусът?

Фондът с международно участие Еast Balkan Properties притежава 40% от българската компания „Глориент инвестмънт“, която обвинява „Техномаркет“, че се опитва да ограби собствеността им. Фирмата е собственик на 14 от магазините на „Техномаркет“ в страната, както и на централата в София. И сега води дела за всичките.

От началото на годината притежаваната вече от Делян Пеевски чрез "НСН Инвестмънт" верига за битова електроника спира да плаща наеми, отказва да напусне обектите и дори се обявява пред съда за собственик. От това западняците губят милиони.

Всъщност двете страни са се оплели в общо 27 дела. Докато от "Глориент" се опитват да изхърлят по бързата процедура некоректния (според тях) наемател, адвокати на Пеевски атакуват самите договори за покупко-продажба или отдаване под наем, сключени през 2006 г.

Тогава бившият собственик Николай Китов продава терените. После - през 2015 г. прокуратурата изведнъж му се стовари върху главата, но това е друга история...

Днес на второто от поредицата дела - касаещо магазина в Пловдив, но водено в СГС, стана ясно, че адвокатите на "Техномаркет" водят за същия обект в Града на тепетата дело за нищожност на самия договор за покупко-продажба отпреди 10 години. Съдия Жаклин Комитова спря делото за неизплатения наем до приключване на процеса за това кой е изначален собственик.

Между другото, сходни процеси и контрапроцеси се водят из цяла България. Като се забелязва, че примерно исковете на "Техномаркет" - да се "опраска" още изначалният договор за собственост, за магазин в Велико Търново се гледа в Пловдив, а за този в Бургас... във Враца.

На делото днес с интерес присъства търговският аташе на посолството на Великобритания Тим Бусоре. Той отказа коментари, но даде да се разбере, че възнамерява да проследи и останалите дела от поредицата.