Ако утре някой реши с референдум в Кърджали или Хасково да откъсне части от българската територия на юг или изток, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще признае ли резултатите? Този въпрос зададе депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев на пресконференция в парламента. Така той коментира думите на Нинова, която малко преди това на въпрос дали Крим е руски или украински заяви, че трябва да се питат хората, които живеят там.

Пресконференцията бе посветена на отчет за свършеното от правителството в областта на отбраната, като на нея присъства и военният министър в оставка Николай Ненчев. Реформаторите заявиха, че дават висока оценка на Ненчев.

"В парламентарната група сме изключително удовлетворени от свършеното в областта на отбраната и работата на министър Ненчев и неговия екип. Даваме висока оценка и на мандата на президента Плевнелиев. Имаше не само думи, но и действия за задълбочаване на евроатлнатическата ориентация на страната. Изпълнихме всичко заложено в програмата на РБ в областта на отбраната, макар и само за 2 години".

Това заяви Найден Зеленогорски. Той припомни, че около 90 хиляди документи от архивите на бившето разузнаване на МНО и Генералния щаб от 1944 до 1991 година са предадени още през юни 2016 година на Комисията по досиетата.

"Това беше моментът, в който започнаха тежките и мощни атаки и срещу РБ, и срещу министър Ненчев", коментира Зеленогорски.

Той припомни, че е бил извършен стратегически преглед на структурите на силите в армията, разработена е нова програма за развитие на отбранителната способност на въоръжените сили до 2020 година и план за развитието й, бюджетът за отбрана се е увеличил от 1.09% до 1,35% от БВП през 2016 г. и 1,6% през 2017 г., като целта е той да стане 2% през 2024 г. С осигурените средства е гарантирано превъоръжаването на армията в съответствието със стандартите на НАТО.

"Част от институциите у нас още не са осъзнали, че Варшавският договор вече не съществува, но България е направила своя цивилизационен избор", заяви Зеленогорски.

Самият Ненчев коментира вчерашната реч на новия президент Румен Радев.

"Очаквах повече в сферата на сигурността. Не чух една дума за кризата в Украйна. Не приемаме тезата с така наречения руски флаг. Не чух нищо за съвместната охрана на въздушното пространство", каза Ненчев.

И обърна внимание, че Радев е нямало да стане президент ако той не бил подписал молбата му за пенсиониране.