БСП няма да спре програмата за санирането и строителството на магистрали, тъй като те отчасти са с одобрени европейски средства, от които не е разумно да се откажем. Това каза лидерката на левицата Корнелия Нинова в ефира на Нова ТВ.

"Но няма да крадем. Тук проблемът не е какво се прави, а как се прави", каза още тя.

И изтъкна, че в момента санирането се прави за двойно повече от стандартната за пазара цена.

"Значи вие ще го правите двойно по-евтино?", попита водещият Виктор Николаев.

"Не казах това. Няма да се краде", повтори Нинова.

Тя обърна внимание и на плана на БСП за промени в данъчното облагане като мярка срещу демографската криза. Преди дни Нинова обеща да предложи политики, които да върнат населението на 9 млн. българи.

"Правим нещо, за което не се говори - намаляваме на данъка на работещи родители, които имат деца, с по 50 лв на дете. Ако двама родители имат 1000 лв заплата, сега плащат 100 лв данък. При две деца няма да плащат данък. Това е мярка за стимулиране на младите семейства, младите да раждат и да гледат българчета", обясни Нинова.

Председателката на БСП коментира и идеята на партията да не премахва плоския данък за всички, освен за най-заможните с приходи над 10-11 хил. лв., които ще се облагат с 20%.

"Наричам го данък справедливост. Нека не забравяме и третия елемент от промяната - семейното подоходно облагане. По комплекс от мерки помагаш на родителите, хората от средната класа и налагаш двойно на богатите, за да има справедливост и да са съпричастни на проблемите на Република България."

Нинова представи и трета идея - новите фирми да не плащат данък печалба първите две години.

"Младите това искаха, ние ги питахме", заяви лидерката на БСП. "Това е държавата да им даде един тласък при стартиране на бизнес."

На въпрос дали не би се притеснявала БСП да е във властта, а тя да е премиер, Нинова отвърна с усмивка:

"Ами не съм от притеснителните", и добави: "Не се страхуваме от това. По-различното ще е принципност - каквото си казал преди да влезеш в управлението, ще го изпълняваш, като влезеш в управлението. Всичко прозрачно пред хората, без задкулисие."

Нинова коментира и речта на избрания за президент Румен Радев, който вчера се закле пред депутатите и влезе в кратък конфликт с някои от тях. След коментари от залата той отсече от трибуната на парламента -  "Остават ви 7 дни", което възмути много депутати.

"Колегите депутати показаха лошо възпитание, не бяха на равнището и г-н Радев реагира", заяви Нинова.

"Трябваше ли  да им отговаря?" попита Николаев.

"Негова е преценката. Може би да. Показва характер", отвърна тя.

И отново подчерта, че БСП няма да участва и дори да намеква за това кой да е в служебното правителство - това е задача изцяло на Радев. И заяви, че е убедена в успеха му.

Тя изказа и своята позиция по това дали Крим е руски или украински, в контекста на твърдението на Радев, че там се вее руско знаме.

"Така, както се самоопределя народът", заяви тя.

Игнорира забележката за всички критики за референдума в Крим, който не бе признат за законен от Запада, включително и от България, и добави:

"Защо винаги вървим към това да натрапваме политиците какво е? Нека слушаме народа на дадена страна."

Нинова отбеляза, че според нея прокуратурата не се меси в политически въпроси с поредицата си обвинения към министри от кабинета и бизнесмени. Но подчерта:

"Но всички тези хора са невинни до доказване на противното. Видяли сме всичко, да се лепят етикети, и като след 5 години съдът като каже - "не са престъпници" - не се чува."

Тя коментира и последното замеряне с ябълки на последната пресконференция на президента Росен Плевнелиев. Той не хвана ябълката, хвърлена от Илиана Беновска, както направи ген. Радев в изборната нощ.

"Е, глупаво е, абсолютно", отбеляза лидерката на БСП.