Ако му бъде позволено, Доналд Тръмп ще превърне управлението на САЩ в диктатура.

Това заяви милиардерът Джордж Сорос пред изданието "Бизнес инсайдър". Той даде интервюто в Давос, където участва в Световния икономически форум.

"Тръмп е за друг вид управление, което противоречи на отвореното общество. Тази форма на управление е по-правилно да наричаме диктатура, а също и мафиотска държава", допълни финансистът.

В друго интервю - пред агенция Блумбърг, Сорос заяви, че около политическите намерения на Тръмп витае несигурност, която ще се отрази негативно на финансовите пазари.

"В момента несигурността е на най-високата си точка, а несигурността по същество е враг на всяка дългосрочна инвестиция. Затова не смятам, че пазарите ще се справят особено добре", смята той.

В отговор на въпрос каква позиция трябва да възприеме бизнесът по отношение на Тръмп Сорос препоръча "да се стои колкото се може по-далеч от него".

Той предположи, че действията на новия американски президент по косвен начин ще донесат ползи за Китай.

Тази вечер българско време Тръмп ще стане 45-ият президент на САЩ, след като положи клетва. Той бе подкрепен от републиканците и спечели изборите на 8 ноември 2016 г. срещу кандидатката на Демократическата партия Хилъри Клинтън.