Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова се заклеха пред парламента. Това стана в присъствието на настоящия президент Росен Плевнелиев.,на президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, на премиера Бойко Борисов, патриарх Неофит и др.

В залата присъстваха и много посланици на чужди държави. Пръв от тях дойде руския посланик Анатолий Макаров.

"Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание", каза в началото на речта си Радев.

Според него "липсата на справедливост е навред - в драматичната пропаст между бедни и богати в контрастта между столицата и селата, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт". Радев изтъкна, че несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция.

"Обществените очаквания са фокусирани в съдебната ситема. Тук погледът на българските граждани и европейските партньори виждат едно и също. Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото народно събрание и да постигне ясни цели - бързо, справедливо и независимо праваосъдие", каза Радев.

Румен Радев допълни, че държавност се гради с натрупване.

"Бих желал да изкажа своята признателност от постигнатото от моите предшественици. Всяко поколение има своите изпитания. Преходът се оказа нашият жребий. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем", каза Радев.

Румен Радев изтъкна, че референдумът, макар да е останал под законовия праг за задължителнот показа, че българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии.

"Отговорност на народните представители е да намерят решение на тези граждански очаквания. Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши", каза Радев.

Новият президент декларира, че ще бъде президент на всички българи, независимо от партийната ни принадлежност.

"България днес е член на ЕС и НАТО. Членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последвоателно отстояване на националния интерес, участване в изработването в общи решения. Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното", каза Радев.

Той изтъкна, че нарастват антиевропейските насторения.

"Свикнахме да таксуваме като популизъм всяка остра критика срещу ЕС. Но това само увеличава недоволството. Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Противното би значело загуба на време", каза президентът.

Той коментира и кризата в отношенията между ЕС, НАТО и Русия.

"Студената война е печален опит от миналото. Ролята на държавния глава не е да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата", каза Радев.

Според него резултатите от изборите в САЩ дават мадежда за скорошно възстановяване на диалога с Русия.

"Бизнесът с миналото е част от безпътицата", каза още Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Коментари

Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

Поздравляем г-на Радева.

А я спою руссофобам их же песенку: "Марш, марш, генерал, он наш!"
 's picture

Krasimir Kabakciev

Дотук много добре - аз лично дотук съм доволен

"Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание", каза в началото на речта си Радев. Според него "липсата на справедливост е навред - в драматичната пропаст между бедни и богати в контрастта между столицата и селата, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт". Радев изтъкна, че несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция. Точно така е! Остава да си изпълни обещанието да отиде в Румъния и да направи всичко възможно според правомощията си за прилагането на румънския модел.
Lubo Uzunov's picture
Lubo Uzunov
Любо

Колкото ДПС

Ще осъществи съдебна реформа, толкова и комунистите. На една хранилка са.
 's picture

Радев

Успех на Радев! И за мисля,

Успех на Радев! И за мисля, че истинската съдебна реформа е от ключово значение.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.