Антонио Таяни, досегашен зам.председател на Европейския парламент, бивш еврокомисар и приближен на бившия италиански министър-председател Силвио Берлускони, е новият председател на Европарламента.

Депутатите гласуваха с 351 на 282 гласа в полза на Таяни след целодневен изтощителен таен вот в четири тура с първоначално седем кандидати. В нито един от първите три тура никой от кандидатите не се отказа и никой не събра необходимото обикновено мнозинство. Последният четвърти тур беше между Таяни и главния му конкурент, лидерът на групата на Социалистите и демократите Джани Питела, също италианец.

"Аз ще бъда председател на всички", каза новоизбраният председател, обещавайки да третира безпристрастно и равностойно всички групи и депутати.

"Трябва да посветим нашите усилия на всички, които сега са в тежко положение", добави той, декларирайки, че посвещава победата на пострадалите от земетресението в Италия. 

Таяни (63 г.) приема поста от германския социалдемократ Мартин Шулц, който се оттегля в края на втория си мандат от 2,5 години, за да се върне от европейската в националната политика.

Тази сутрин дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), в която членува Таяни, и Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) постигнаха споразумение да  го подкрепят и да запазят проевропейско мнозинство в 751-членния парламент срещу евроскептиците и еврофобите от крайната десница. Решителна за победата на Таяни се оказа подкрепата от групата Европейските консерватори и реформисти в последния тур.

Досегашната „голяма коалиция“ между ЕНП (217 места) и втората по големина група на Социалистите и демократите (189 места) се разпадна, след като левите настояха да запазят председателския пост за Питела. Либералите имат 68 евродепутати, а консерваторите - 74.

С Таяни начело на парламента ЕНП получава всички върхови постове в ЕС. Нейните членове Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, са председатели съответно на Европейския съвет и на Европейската комисия.

По тази причина левицата настояваше за баланс, но десницата се позова на споразумение между ЕНП и Социалистите и демократите от европейските избори през 2014 г., съгласно което те си поделят поравно петгодишния мандат да Европарламент, първата половина от който негов председател беше Шулц.

При липсата на разбирателство ЕНП замениха левицата с либералите, за да продължат подкрепата за Комисията на Юнкер.

“Това е първата важна стъпка към създаването на проевропейска коалиция, която да реформира и подсили нашия Съюз, което е абсолютно необходимо“, каза Верхофстадт в изявление.

„При наличието на Тръмп, на Путин, на много други предизвикателства, пред които е изправена Европа, важно е да си сътрудничим, за да реформираме нашия Съюз. Нашият коалиционен план е отворен за всички проевропейски парламентарни групи“, добави той.

Верхофстадт, бивш министър-председател на Белгия, беше след седем претенденти за стола на Шулц от различни парламентарни групи. Той оттегли кандидатурата си в полза на Таяни при сключването на споразумението между ЕНП и АЛДЕ. В замяна АЛДЕ получи контрол върху конференцията на председателите на парламентарните комисии.

Миналата седмица Верхофстадт не успя да убеди групата си да приеме 17 членове на италианското евроскептично движение „5 звезди“, които преди това бяха напуснали еврофобската „Европа на свободата и пряката демокрация“, която е доминирана от хората на идеолога на „Брекзит“ Найджъл Фараж.

Таяни, някогашен монархист, е един от основателите на „Форца Италия“, партията на Берлускони. В първото правителство на Берлускони (1994-95 г.) той беше говорител на министър-председателя. Бил е областен координатор на „Форца Италия“ за Лацио от 1994 до 2005 г.

Той беше последователно комисар по транспорта (2008-2010 г.) и на промишлеността и предприятията (2010-2014 г.) в двете последователни комисии на Жозе Барозу.

След края на мандата на втората той се върна в като депутат в Европарламента, какъвто преди това е бил от 1999 до 2008 г. и отказа полагащото му се за три години преходно възнаграждение като бивш комисар, което възлизаше общо на малко под половин милион евро.

В ранната си кариера Таяни е  бил офицер от италианските противовъздушни сили и журналист, включително кореспондент в бившия Съветски съюз, Ливан и Сомалия.