Много преди президентът Рейгън да бъде обявен за „враг №1 на Тутраканската селищна система“, всяко американско правителство през последните 100 години и Съединените американски щати като цяло бяха главният виновник за всеки провал, неуспех или проблем, с който се е сблъсквала някога съветската власт. След известно смекчаване на отношенията по времето на Горбачов и Елцин, през последните години острият и често обиден тон отново доминира в публичния разговор между двете страни, особено еднатa. Мнозинството руски политици днес се надяват, че с идването на власт на републиканеца Доналд Тръмп отношенията между Москва и Вашингтон ще се затоплят – точно както се надяваха и в края на мандата на Джордж У. Буш.

Наталия Тимакова, винаги неутралната във формулировките си досега прессекретарка на руския премиер, излезе от рамките на дипломатичния тон в края на президентството на Барак Обама. Заради инициативата на сенатора Джон Маккейн за въвеждане на нови политически санкции срещу Русия тя го нарече „вреден политически старец“. Сайтът Лента.ру припомня за какво най-често руснаците ругаят американците.

Явен дразнител

Американският сенатор-републиканец Маккейн, съпредседател на Комисията за въоръжените сили – една от най-влиятелните комисии в американския конгрес, често предизвиква силно раздразнение в руския политически елит. В парламента на Русия вече му поставиха и диагноза: „явни психически отклонения“.

В Кремъл коментират действията на администрацията на САЩ активно, но с повече мярка. Дмитрий Песков, прессекретарят на президента, нарича събитията от последните дни „нагнетяване на истерия “ или „лов на вещици“. Песков определя упреците на Барак Обама за липса на демокрация и подтискане на свободата на словото в Русия като „русофобия“, но лични нападки по адрес на американския президент не е отправял.

„Ако допусна лично оскърбление по адрес на президента на САЩ, ще ме уволнят“, призна веднъж Песков пред журналисти.

Самият Путин, произнасящ винаги с ирония фразата „нашите американски партньори“, страни от дискусията и често повторя, че „САЩ са велика държава“. На годишната сесия на експертния клуб „Валдай“ той зададе на участниците въпрос – наистина ли смятат, че Русия може да повлияе на изборите в САЩ.

„Америка да не е някоя бананова република“, сви учудено рамене Путин.

(Бел. ред. – никъде в доклада на разузнавателните агенции за хакерските атаки и опитите за намеса на Русия не се казва, че те са предопределили избора на Доналд Тръмп.)

Мнението на американците за собствената им изключителност явно дразни руския президент – според Путин това си е вътрешна работа на САЩ, докато не „започнат да ни обясняват как трябва да живеем“.

Главата на руското правителство Дмитрий Медведев, който обикновено също не е склонен към резки външнополитически реплики, в края на миналата година обяви в своята страница в Туитър за „печален“ фактът, че администрацията на Обама, започнала възстановяването на отношенията с Русия, завършва с „антируска агония“. И в края на съобщението си добави язвително RIP (англ. Rest in peace, „почивай в мир“).

На този фон особено гръмко звучат изказванията на говорителят на Министерството на външните работи на Русия, Мария Захарова.

„Струва ми се,  че ако „руските хакери“ изобщо са разбили нещо в Америка, то това са две неща: мозъкът на Обама и, разбира се, самият доклад за „руските хакери“, написа тя на страницата си във Фейсбук след поредната вълна от обвинения за руска намеса в предизборната кампания в САЩ.

На отиващия си от поста американски президент Захарова отпусна девет дни, за да съсипе окончателно всичко:

„Бог е сътворил света за седем дни. Администрацията на Обама има два дни повече, за да го разруши“.

Мария Захарова,
Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия

В Белия дом стоят, по нейно мнение, „група озлобени неудачници“, чиято външна политика предизвиква „отвращението на целия свят“. А от морална гледна точка екипът на Обама е извършил „престъпление“, показвайки, че „по-силният има безгранично право да твори злини“, уверена е представителката на МВнР.

Антизападната риторика помага за консолидациятана общественото мнение, смята водещият научен сътрудник на Института по социология към Руската академия на науките (РАН) Леонтий Бизов. Изследването на „Левада-център“ през юни миналата година показа, че мнозинството руснаци имат лошо отношение към САЩ – около 70 процента от запитаните. Толкова са и убедените, че САЩ са враждебно настроени към Русия. Според заключението на повечето социолози, руснаците въобще са склонни да винят за много неща външни фактори.

Това рядко единодушие сред избирателите се вижда как се отразява и в изказванията на руските парламентаристи: депутатите от  Държавната Дума и членовете на Съвета на федерацията редовно атакуват словесно администрацията на САЩ. Напоследък особено често нападат президента на САЩ с вече почти изтекъл мандат, Барак Обама. Така например депутатът от „Единна Русия“ Владимир Бурватов в началото на годината призова за разследване на корупцията във Вашингтон, изпаднал в недоумение защо Обама още не е изправен пред съда.

Сред най-отчаяните противници на всичко американско е настоящият ръководител на комисията за младежта, физкултурата, спорта и туризма Михаил Дегтярьов. На входа на кабинета си в Думата той държи изтривалка с портрет на Обама и е вносител на няколко изненадващи антиамерикански законопроекти. Един от тях предвиждаше забрана за съхраняване и обмен на американски долари в Русия, но той сам си го оттегли, без да обясни по какви причини, съобщиха от бюджетната комисия.

Америка винаги е била образ на злото за руските политици, с някои изключения.
Америка винаги е била образ на злото за руските политици, с някои изключения.

Преди няколко години Дегтярьов поиска от МВнР да обясни законно ли земята на бившето руско селище Форт Рос в Калифорния се намира в пределите на САЩ. По негово мнение Москва има всички основания да счита тази територия за своя, защото при продажбата на участъка през XIX век купувачът не бил изпълнил условията на договора. Депутатът поиска още и да закрие всички ресторанти на „Макдоналдс“ в Самара, за да се прекрати яденето на „чужди американски боклуци“.

Лошият тон на политиците и навикът да се критикува всичко американско заприличват все повече на съветската традиция, отбелязва политологът Леонид Поляков. И ако по-рано се злоупотребяваше по идеологически съображения, то днес „идеологията няма нищо общо с това“, казва експертът, „но американците постоянно се оказват в полето на нашето внимание, основно в негативен план“.

Заедно с американците руските парламентаристи ругаят и целия Североатлантически алианс. През ноември първият зам.-председател на комисията по отбрана и безопасност Франц Клинцевич говореше за „задниците“ от НАТО, коментирайки плановете на Алианса да увеличи готовността за сдържане на евентуална „руска заплаха“ . Скоро медиите съобщиха, че депутатът е преминал и към преки заплахи:

„Ние ще насочим нашето оръжие, в това число и атомното, към всички застрашаващи ни обекти на НАТО, където и да се намират“.

Във връзка с това от Кремъл напомниха, че външната политика се определя от президента, а не от парламентаристите, макар че и те, разбира се, могат да имат свое мнение. Клинцевич заяви, че думите му са били преиначени, но от тогава избягва явни заплахи. В коментар относно прощалното слово на Обама, той заяви, че го смята за най-слабия президент.

Нов герой

Заедно с вълната от взаимни обвинения в края на президентството на Обама се случиха два ярки негативни епизода. След обявяването на санкциите и изгонването на руските дипломати, не се сдържа и обикновено внимателният в изразите си Константин Косачов, парламентарист със стаж и шеф на международната комисия в Съвета на Федерацията. Решение на Обама за отзоваване на дипломатите той нарече „агония даже не на куци патици, а на политически трупове“. Освен това отиващият си президент, по негово мнение, е „заложил на карта репутацията на САЩ като адекватна държава“.

Експертите са загрижени за високия градус в дискусиите. Такава полемика в пъти надхвърля не само дипломатическите, но и етичните норми, заяви ръководителят на РАН Владимир Петухов.

„Най-общо казано, при такъв език самата възможност за сблъсък между Русия и Запада вече престава да изглежда като табу – предупреждава експертът. – Затова започна да се говори много. Зад тези словесни снаряди се крие реална възможност за завръщане към отношения от времето на Студената война. Разбира се, това предизвиква безпокойство и страх.“

Руските  политици, които наричат действията на отиващата си администрация „агония“, изразяват надежди, че с идването на власт на  републиканеца Доналд Тръмп отношенията между Москва и Вашингтон ще се затоплят.

„Имаме всички основания да се надяваме, че новата администрация ще промени курса си по отношение на Русия“, смята политологът Леонид Поляков.

Антиамериканска пропаганда с игра на думи
Антиамериканска пропаганда с игра на думи – едно от основните занимания на съветските карикатуристи.

"Площад Славейков"