Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Процедурни спънки бавят налагането на глоби на веригите бензиностанции, които бяха уличени в картел от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това стана ясно от думите на Юлия Ненкова, председател на комисията.

През октомври 2016 г. КЗК обвини шест вериги бензиностанции в картел и незаконно договаряне на цени. Това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

 

Компаниите обаче обжалват определенията на антимонополния орган. След произнасянето на Върховния административен съд шестте вериги ще имат право на ново изслушване, да предоставят нови доказателства, които трябва да бъдат анализирани от експертите на регулатора.

"Не очакваме скоро да приключим по процедурни съображения", каза Юлия Ненкова.

Припомняме, че КЗК предяви към дружествата твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз. То се изразява в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика. Шестте вериги са обвинени и в обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество. Това поведение има за цел да ограничи конкуренцията при търговията на дребно с бензин и дизел.

Уличените в картела вериги са заплашени със санкции в размер до 10% от годишния им оборот. Ако забраненото споразумение бъде потвърдено от съда, най-голяма глоба би платила „Лукойл България“, тъй като фирмата е с най-големи приходи от шестте вериги.

Дори и да бъдат наложени глоби, това не означава, че ще бъдат събрани. Юлия Ненкова отчете, че през цялата 2016 година КЗК е наложила 75 глоби и имуществени санкции на стойност над 14,5 млн. лв. Събрани са обаче едва 1,8 млн. лв.

При мандата на Ненкова КЗК е започнала 10 производства за съгласувани практики и е предявила две твърдения за картел - на пазара за горива и за тест ленти за откриване на антибиотици в млякото.

Юлия Ненкова коментира и обвиненията срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и срещу бизнесмена Иво Прокопиев, за продажбата на миноритарния пакет акции от "ЕВН България електроразпределение".

"Цената на миноритарния дял е определена от пазара - сделката е извършена през Българската фондова борса и Агенцията по приватизация няма контрол върху определянето на цената. А консултантът по сделката - "Булброкърс", беше нает чрез конкурс", посочи Ненкова, която беше председател на Надзорния съвет на приватизационната агенция по това време.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.