650-700 млн. лв. - толкова е на година далаверата на петролния картел, който разкри КЗК, каза пред Нова тв Илиян Василев. 

"Ако изчислим глобата, която КЗК може да наложи - тя е 10 %, пазарът е около 6 млрд. лв. годишно, т.е. - дори да им сложат максималната, за една година не можеш да ги ощетиш сериозно", поясни Василев.

Както Клуб Z писа, антимонополната комисия обяви, че има "неопровержими доказателства" за 6 компании, които са уговаряли нереално високи цени на горивата - това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

Илиян Василев обърна внимание, че очевидно един от големите търговци отсъства сред "хванатите", т. е. - сигналът вероятно е от него.

"Трябва да видим съдебно решение на финала. Досега КЗК няколко пъти установяваше, че в България има картел и съответно аргументите й падаха в съда", предупреди бившият посланик.

Той напомни, че нашата комисия няма правомощията на европейските антитръстови органи – да влизат, да изземват документация, и съответно, докато се чака съдебно решение, това дава възможност на компаниите "да се подготвят".

Според Василев истинското предизвикателство е да се разкрие злоупотребата с доминантно положение и аргументите за това.

"По-скоро трябва да говорим за ценови паралелизъм – компаниите имат изгода и мотивация да следват цените на съседите си, конкурентите си, без изрично да подписват споразумение, обобщи той.

Системата е такава, че ако ти тръгнеш да се конкурираш, трябва да имаш аргументи за тази конкуренция. Ако ползваш горивата на "Нефтохим", ти вече си в тази верига. Другата опция е вносът на горива – тази опция е затворена през акцизните складове. Разследването за злоупотреба с доминантно положение би трябвало да се съсредоточи и върху акцизните складове."

Василев напомни, че доскоро 95% от тях са били под контрола – пряко или индиректно на една компания.

"Сами разбирате, че тази схема не може толкова години да продължава без подкрепа на най-високо политическо и държавно ниво."