Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Оазиси има не само в пустините. Има ги и в Антарктида, пише руският портал ИноСМИ.Ру.

Антарктическите оазиси са местности,2 свободни от постоянна ледена и снежна покривка. Намират се не само в Антарктида, но и на Южните Шетландски и Южните Оркнейски острови. Оазисите заемат близо 3 на сто от площта на Ледения континент. В тях се намират повечето научноизследователски станции.

Сухите долини Макмърдо са най-голямата непокрита с лед територия на Ледения континент. Площта й е почти 5000 квадратни километра.

Причина за възникването на антарктическите оазиси по всяка вероятност е обтичане на отделни възвишения от леда, а също така и временното отстъпление на ледниците.

Температурата на въздуха в района на оазисите е с няколко градуса по-висока от тази на обкръжаващата ги територия. През летния сезон там термометрите могат да покажат дори 20 градуса по Целзий. Докато средната лятна температура в останалите райони на Антарктида не надвишават няколко градуса над нулата.

Нос Халет се намира на едноименния полуостров.

 

В залива Холм има много острови без ледена покривка.

Топенето на снега и леда през лятото образува в оазисите реки и езера. Понякога се образува дори цяла система от езера. Тогава оазисите се покриват с растителност - предимно мъх и лишеи, а в езерата се размножават водорасли. появяват се някои насекоми - безкрили мухи и комари. Отделно там живеят добре познатите ни пингвини, тюлени, албатроси и морелетници.

През зимата тези места са под снежна покривка.

В оазиса Ширмахер през 1961 г. е построена съветската Новолазаревска научноизследователска станция. Днес тя е руска.

Първият антарктически оазис е открит през 1903 г. от британска експедиция. Но мястото е наречено "оазис" - по аналогия с пустините, едва през 1930 г. Това става по предложение на австралийския изследовател Джон Римил.

Вестфолските възвишения.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.