Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един от най-големите айсберги в историята заплашва да се формира от Антарктида, разказва ITV.com.

Става дума за Ларсен С, 5000 кв. км шелф, част от най-южния ни континент. Ларсен скоро ще се отцепи от огромна пукнатина. Държат го едва 20 км лед.

Това е областта от най-южния континент, която скоро ще се отцепи.

За сравнение, това е повече от площта на Родопите.

Учените от години следят тази част на Антарктическия полуостров. През 1995 г. от нея се отцепи Ларсен А, а през 2002 г - Ларсен Б. И двата айсберга обаче се разпаднаха бързо и не предизвикаха чувствително покачване на океана.

Според учените и този път няма да има такава опасност, но за сметка на това поредното отцепване намалява все повече устойчивостта на цялата ледена покривка на полуострова, която е дебела 350 метра. А изсипването ѝ в океана наистина може да създаде глобални проблеми.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

Радопите са към 20 000 кв.км.

Радопите са към 20 000 кв.км. поне. Цяла БГ е 111 000.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.