Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийският градски съд (СГС) осъди на втора и окончателна инстанция „Монитор“ ЕООД заради публикация от 11 юли 2015 година. Заглавието тогава гласеше „Цонева и Генов в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров“.

Сега изданието на Ирена Кръстева и Делян Пеевски ще трябва да заплати по 3000 лева на Антоанета Цонева и Асен Генов, защото не е представило доказателства за твърденията в публикацията.

Ответникът не е ангажирал доказателства, от които да се установи, че процесните твърдения са верни, а тежестта за установяване на това обстоятелство при условията на пълно и главно доказване е именно негова“, се казва в мотивите на съдебния състав, председателстван от Златка Чолева.

Същите твърдения за „платени протести“ срещу главния прокурор Сотир Цацаров са били публикувани в притежавания също от Пеевски вестник „Телеграф“, както и в гравитиращото около него по това време онлайн издание „Пик. Един и същи текст е публикуван с различни заглавия.

Публикацията в "Телеграф".

Например, под заглавие „„Протестна мрежа” на спешна спявка с марионетките на Командира Радан Кънев и Атанас Атанасов“, се съдържат изреченията:

„Протестърите, сред които Асен Генов и Антоанета Цонева, обаче са ожалили, че не могат да съберат повече от 20-30 от дежурните си викачи, поради което се родила идеята за набиране на платена агитка“.

„…уговорката е пред Съдебната палата във вторник да се съберат около 500 души – предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.“

„Монитор“ ЕООД отново не е представило доказателства за тези твърдения.

Съдът намира, че така изложените словосъчетания отговарят по своята същност на посочените по-горе дефиниции на понятията „обида“ и „клевета“. Макар да не представлява забранена от закона дейност, заплащането на суми за извършване на протест е несъмнено неморална такава“, пише в решението на СГС.

Съдийският състав се мотивира и по-подробно защо твърденията за платени протести нарушават духа на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи:

„То противоречи и на правилата на морала в рамките на демократичното общество, което гарантира свободата на изразяване на мнение. Това е така, защото превръща протеста от средство за мирно изразяване на личните социално-политически убеждения на гражданите, каквото е неговото предназначение, в средство за придобиване на облаги вследствие на застъпване на тези и убеждения, каквито участващите в протеста граждани не споделят“.

Съдът е осъдил „Монитор“ ЕООД да заплати 366,67 лева разноски по делото, а Цонева и Генов – по 30 лева.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

Значи да лъжеш от трибуната

Значи да лъжеш от трибуната на НС че премиера изнасял пари със самолети в Ливан струва 3000 лв. А някаква незначителна статийка против протестърите 6000 лв. Да ви пикая на прокопиевския СГС
 's picture

Vladi Dim

Кой

Колкото си поиска и успее да докаже претенцията си
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Аз доколкото помня...

... за председател на т.нар. от теб "прокопиевски" СГС, до миналата година беше назначена Владимира Янева - МНОГО личен приятел на Цветан Цветанов. Та, освен ако уважаемият от теб политик за много кратко време не е станал отявлен сподвижник на "Капитал", значи пак си спало с отвити крачета. Вземай мерки! :)))
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Щом тая свиня е жива , значи

Щом тая свиня е жива , значи още сме далеч от развитите демократични страни
 's picture

tumbaka

Коя свиня? Цацаров или

Коя свиня? Цацаров или корпулентният?
Анонимен   's picture
Анонимен   
Анонимен 

Ура за справедливия български съд.

Той оправда не само асенча генов от "протесна мрежичка", ами и Бисеров, Софиянски, Масларова и десетки други невинни, чисти и почтени демократи и борци с комунизма.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.