Русия използва в Сирия тактиката на изгорената земя.

Това заяви директорът на ЦРУ Джон Бренан, предаде ТАСС.

Той обвини кремълското ръководство, че играе по свои собствени правила на световната сцена, включително и при въоръжените конфликти.

"САЩ никога не биха правили в нито един от тези военни конфликти това, което руснаците правеха в Сирия, що се отнася да частично използваната от тях политика на изгорената земя, която доведе до разрушения и смъртта на хиляди и хиляди мирни жители", каза Бренан в интервю за програмата Пи Би Ес.

По думите му американското разузнаване било наясно още преди пристигането на руския военен контингент в Сирия, че Кремъл няма да зареже отдавнашния си съюзник, че се готви да положи повече усилия за защитата му. САЩ водили преговори с Русия, като се опитали да я убедят, че Башар Асад е част от проблема, а не от неговото решаване.

"За съжаление, руснаците представиха цялата опозиция в качеството на терористи. И затова предприеха тези извънредно смели и, по мое мнение, в много отношения прибързани действия, които доведоха до гибелта на много сирийци", отбеляза шефът на ЦРУ.

Русия се включи в сирийския конфликт на страната на Башар Асад на 30 септември 2015 г.

При тактиката на "изгорената земя" една армия унищожава всичко по пътя си, включително хранителните запаси на населението, и не полага никакви усилия за оцеляване на цивилните жители. Целта е спиране или най-малкото забавяне на настъплението на вражеските сили.