Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Какво прави про-кремълската пропаганда и дезинфромация в последния месец от годината? Работи, как какво...

И през декември основните теми за "новинарските" канали, ретранслиращи про-московски внушения, са Украйна, Сирия и в частност Апело и "ограничаването на свободата на словото" в САЩ и Европа заради опитите за битка с "фалшивите новини".

Това показва последното за 2016-а изследване за пропагандата, разпространяваща се в Европа, на "East StratCom Task Force"

Кой пречи на "истината"?

Най-прясната опорна точка на дезинформационните канали е, че политиките за ограничаване на "фалшивите новини", подети в последно време и на държавно ниво в някои страни, както и от най-големите корпорации като Фейсбук, Гугъл и т.н., и от големи световни медии, е "борба със свободата на словото".

Тази версия бе широко разпространявана в Чехия в последната седмица преди Коледа. "Новината" се разпространява в група от сайтове и лични блогове. Твърди се, че и в САЩ е прокаран закон, който ограничава казването на "истината". А тези, които съобщават "истината", са обявени за "руски шпиони". 

Само преди два дни властите в Будапеща обявиха, че създават специално звено за борба с руската пропаганда. Германската канцлерка Ангела Меркел, която ще се бори за четвърти мандат догодина, също наблегна на опасностите от дезинформация и... реакциите не закъсняха. 

Появи се и твърдение, че дори ЦРУ и американското правителство (което все още е начело с Барак Обама - б.а.) са се заели със саморазправа с над 200 "свободни медии" и тяхното ограничаване... Да, наистина се появи списък с над 200 от най-разпространените "оръжия" на про-кремълска пропаганда, но с него нямат нищо общо нито ЦРУ, нито правителството, а само една неправителствена организация. А тя не може да ограничи никого ...

Чие е небето над Крим?

Разбира се, темата Украйна винаги присъства. Неотдавна седмичният евродайджест показа как увеличението на дезинформацията по отношение на случващото се в Украйна расте с ескалацията на напрежение в региона. Битките в Донецк и Луганск в края на годината зачестиха, а с тях и опитите за дискредитация на властите в Киев, показва изследване на доброволците от ЕС. Последните "новини", които пропагандата пуска, са, че танк на украинските сили е вдигнал във въздуха цивилна кола в Донецкия регион.

Малката подробност е, че нито местните хора, нито мисията на ОССЕ в региона за чували изобщо за подобен случай.

По-забавна е обаче другата "новина" от Украйна. И тя е твърдение, че самолет на властите в Киев е нарушил руското въздушно пространство над... Крим. С тази разлика, че според международното право и според гласуваната през 2014-а резолюция на Общото събрание на ООН Крим, разбира се, е украинска територия, а не руска. Същото смята и Международната организация за цивилна авиация.

В руски "медии" се появява и твърдението, че САЩ вече не подкрепят по никакъв начин властите в Киев и президента Порошенко, даже искали смяната му... Истината е, че Конгресът на САЩ, който одобри бюджета за национална сигурност на страната, всъщност увеличи подкрепата за Киев на 350 милиона долара годишно. 

Европа и светът не помагат за Алепо?
 

Руски високопоставени политици, начело с външния министър Сергей Лавров, обвиняваха преди празниците Европа, че не прави нищо за хуманитарната ситуация в Алепо. Посланикът на Русия в ЕС и говорителят на министерството на отбраната в Москва едновремено заявиха, че Европа не участа изобщо в хуманитарните мисии в региона, а зам.-министърът на външните работи Рибаков дори обвини специалния отговорник на ООН в Сирия за ситуацията в страната. От Москва съвсем официално заявиха, че информациите за избити цивилни граждани на Алепо по време на офанзивите на силите на Башар Асад и Русия са "русофобски лъжи".

Само че... Именно Русия блокира чрез вето не една, а две резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в които се настояваше за осигуряване на хуманитарна помощ в Алепо. Второ - безспорен факт е, че именно Европейският съюз, а не някой друг, е най-големият донор за помощ на хората в страната, която е в гражданска война от години. До момента ЕС е помогнал с над 5 милиарда евро хуманитарните мисии и проектите за стабилизиране на Сирия. 

Какво се случва в Австрия?

Интересна интерпретация на президентските избори в Австрия в медии за про-кремълска пропаганда е открил още екипът на "East StratCom Task Force". Загубата на крайнодесния кандидат за държавен глава Норберт Хофер (чиято партия преди няколко седмици подписа и споразумение с "Единна Русия" на Владимир Путин - б.р.) се оказа заплаха за Австрия. Защото... с избора на умерения "зелен" Ван дер Беллен стартирал курс към тоталитаризъм в страната... "Новината" е засечена на чешки език, така и не става ясно на какво почива тя...

В декемврийското издание на московската пропаганда, фигурира още "новина", че в Швеция, например, полицията вече не разследвала престъпления от имигранти. "Източникът" са неназовани чехи, живеещи в Швеция.

Има и "новина" как украинци ще залеят ЕС заради падането на визите за украински граждани... Въпреки "малката" подробност, че без виза престоят на даден украинец не може да е повече от 90 дни. В руските медии тази част са я пропуснали...

Коментари

 's picture

d-r Petroff

И Бъдапеща....

Орбан е бил змия в пазвата на Путю...
ГЕРБО bb's picture
ГЕРБО bb
ЦВ-ЦВ

А това вярно ли е?

Някъде четох, вероятно във Фактор, че бат Путя щял да идва на официално посещение в България по покана на Фатмака Радев през април... И по този повод бат Боко Слънцето се готвил да му подари ново куче-помиярче, ама като нямал нищо под ръка, щял да му подари Цвъцето на каишка, защото хубаво лаел... Това дали е вярно?
kate pate's picture
kate pate
new

:-)

В блиц то пишеше. И вероятно не е вярно. Путя не е глупак. Той ще изчака изборите и евентуалното съставяне на правителство и ако изобщо има намерение да идва някъде най-рано септември може да дойде да се срещне с премиера на първо място, а с президента между другото.
kate pate's picture
kate pate
new

!

Фалшивите новини не са от вчера и не Путя ги измисли. Те са си патент на социалисти и либерали. Спомнете си как всички медии български едновременно и в синхрон публикуваха фалшивата новина че в Чикаго Борисов казал за пенсиите че са лош човешки материал. Ами сайта НеНовините и Невероятно.блогспот чии са. Тях с удоволствие либерастията цитира в социалните мрежи и то без да указва източника. Така че не се сърдете. Ако има и капчица обективност у вас либерали, трябва да си признаете че тази война вие първи я започнахте. А Русофили и Патреоти дружно ви отвърнаха. Водете си безумни битки, нямам напротив. Само не се опитвайте да замесвате десните консервативни хора в калните ви борби
kate pate's picture
kate pate
new

!

И не разбирам защо непрекъснато се занимаваме с руските фалшиви новини. Българските по-малко вредни ли са. Ето една примерна 100%-ов фалшификат: ------------------------------ Няма увеличение на финансовите постъпления след повишението на цените на билетчетата в столичния градски транспорт, това отчетоха на специална пресконференция от Центъра за градска мобилност. Въпреки заложените очаквания 60%-ното увеличение на цената на билета да доведе мининум до 30% увеличение на финансовите постъпления, такова не се забелязва, дори напротив има спад с близо 20%. Освен това, контрольорите в градския транспорт се оплакват от повишена агресивност на пътниците, като почти двойно са нараснали физическите саморазправи между двете страни. ---------------------------------
Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Абе къде тураш НеНовините?

Пародия и дезинформация са диаметрално противоположни.
kate pate's picture
kate pate
new

Там ги слагам,

Където им е мястото. Това е сайт който произвежда текстове удобни за копиране и пастване във форуми и социални мрежи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.