Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вие знаехте ли, че през 1945 г. армия на Европейския съюз е нападала Съветския съюз, но е била отблъсната от храбрите танкисти на Червената армия?

Е, да, Европейски съюз по това време няма, но... не така мисли самообявилият се за лидер на непризната от никого Луганска народна република (ЛНР) Игор Плотницки. В обръщение към "нацията" по случай 11 септември - Ден на танкиста, публикувано от Луганския информационен център, Плотницки  поздравява танкистите и ги призовава да си спомнят подвига на предшествениците им. Според украинския сепаратист по време на Великата отечествена война те "удържали на натиска на най-добрата армия на Европейския съюз".

За пропагандното обръщение на Плотницки алармира седмичният дайджест за проруска медийна дезинформация, който се поддържа от доброволци - неправителствени организации и журналисти, предимно от страни от ЕС. Пълния списък на "засечените" през последната седмица пропагандни информации можете да видите ТУК.

От екипа припомнят, че все пак ЕС е създаден в отговор на ужаса от Втората световна война в Европа, а за предшественика на съюза - Европейската общност за въглища и стомана, за първи път се говори официално на 9 май 1950 г. от министъра на външните работи на Франция Робер Шуман. Затова и на тази дата се празнува Денят на Европа.  

В кратката реч на луганския лидер се казва още, че "бронетанковите подразделения на Народната милиция усъвършенстват бойната си мощ и могат да преодолеят всякакви прегради по земя и по вода. А ако се наложи, могат да покорят и въздушното пространство".

През последната седмица дайджестът засича и други прелюбопитни творения на прокремълската пропаганда. Например шоуто по телевизионния канал "Русия 1" посвещава доста време на "информацията" как САЩ "строи секретни биологични лаборатории в Грузия, Азербайджан, Казахстан и Украйна, с цел да нападне Русия".

На 11 и 12 септември сътрудници на дайджеста засичат как руският тв ефир е "превзет" от коментари по повод годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Според предавания по "Русия -1", НТВ и Първи канал, излъчени по различно време, за атаките срещу Световния търговски център лидерът на Ал-Кайда Осама Бин Ладен никога не е заявявал отговорност. Това, разбира се, не е вярно, тъй като терористичната групировка не само поема отговорност за атаката, но и през 2004 г. е излъчено специално обръщение от самия Бин Ладен по темата. САЩ сами са организирали атентата, заедно със специалните служби на Саудитска Арабия и Израел, твърдят говорителите в други две тв предавания. Според дайджестът това е класически пример за "теория на конспирацията", за която няма никакви доказателства и е често срещан похват в пропагандата на  прокремълските кръгове.

През последната седмица има и забавни примери за фалшиви новини. Например фейсбук група в Швеция, кръстена "Да изобличим русофобията", е публикувала колаж, според който в популярно шведско тв шоу от типа "Стани богат" е бил зададен въпросът "Кой представлява заплаха от агресия?" А отговорите били: а) руснаците, б) Русия, в) Путин, г) русофилите. Ден по-късно от телевизионния канал, обвинен в русофобия, официално обявяват информацията за лъжа. 

В руските медии са се появили и публикации в седмицата преди изборите за руски парламент, че "неонацистки групи" и Партията на народната свобода в Русия подготвят революция в Русия, която трябва да започне в деня след вота, разкриват още сътрудниците на дайджеста. Покрай изборите, спечелени от "Единна Русия" на Власимир Путин, в анализа на доброволците се поява и новоизбраният депутат Пьотр Толстой, станал известен у нас и вече заплашен от външния министър Даниел Митов, че може да получи забрана да влиза в България. 

 
Толстой, заедно с друг нов депутат на Путин - Виталий Милонов, са описани в седмичния дайджест като новите "пропагандисти", попаднали в Руската Дума. Толстой е водещ в едно от най-често споменаваните от анализаторите на пропагандата предавания по Първи канал на руската телевизия. Според дайджеста в предаването си той най-често кани по един "дисидент" в студиото, най-често чужденец, като целта е той да бъде прекъсван и охулен от аудиторията с цел да се легитимира нетолерантността към критиците на Кремъл. 
 
Минолов, който засега не е влизал в родното полезрение, също нов депутат, е авторът на местния закон в Санкт Петербург за "забрана на хомосексуалната пропаганда". Той е бил и един от активистите за отмяна на концерт на Мадона в Русия. Участвал е в атаки над гей-клубове в старата руска столица, обвиняван е и заради антисемитски изказвания, припомнят анализаторите.

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Пореден пример за отлична хибридка от з-ълтия колектив

Либерално се мешат в един текст снимки на руски депутати, бълнуванията на някакви шматки от източна Украйна, спекулациите на някакъв "дайджест" от безименни "европейски журналисти", а със заглавието и подзаглавието се внушава, че оня трол Толстой говори за "армията на ЕС", което всъщност не е вярно. Браво, Джамджиева, все едно са те учили Боков и Продев на журналистика. Всъщност, учили са те почти толкова добри майстори на лъготенето ;)

Фатмак,

Защо стоиш в този сайт? Ако не ти харесва, чети другаде
 's picture

George Pantev

Нищо не ти липсва трол . Тук

Нищо не ти липсва трол . Тук си да тровиш и е видно за всички.... както и другия трол , червения....

Ако си малко по-образован

Ако си малко по-образован путьо (четеш нещо повече от брошурата с намаленията в съседния супермаркет) и те е срам пред камери да палиш и тъпчеш знамена на НАТО и ЕС, а голямото ти его или малкото ти нещо друго, а най-вероятно низките ти доходи, те напъват, какво правиш? Започваш да коментираш в новинарски сайт. Хем току-виж някой ти обърнал внимание, хем някой лев пада. Супер! А е лесно. Демокрация, ЕС и Плевнелиев – лошо, матюшка Рус, батюшка Путя и Гоце с овчаровите джуджета – добро. Преди беше по-лесно, а? Доносите по-скъпо вървяха, макар че същите, никому ненужни всъщност, простотии, пишехте.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

0/10, дори за трол не ставаш.

0/10, дори за трол не ставаш.
 's picture

Matko Petroff

Има нова тарифа за червените тролове.

За всеки пост ,срещу него,получава по 0,10 копейки...пардон стотинки.За това плюйте и отминете.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

По две евра плащат на отговор

По две евра плащат на отговор, не по 10 стотинки. А ако отговори главната редакторка, ми дават направо две от лилавите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.